Københavner i landbrugspraktik: Livet på landet forbedrer livskvaliteten

I år har byboere og andre interesserede kunnet tage et højskoleforløb for at prøve kræfter med at arbejde på et lille landbrug.

I marts startede Jyderup Højskoles landbrugslinje, hvor byboere kunne lære om landbrug og få hænderne i jorden i et kombineret højskole- og praktikforløb. 

Til august er højskoleforløbet forbi, og Marie Klintrup, der er en af de ni deltagere på holdet, vender tilbage til København, hvor hun bor.  

"Det, at jeg tager tilbage til København, er mellemstationen. Jeg skal ud af byen, og så må vi se, hvornår det bliver. Det vidste jeg også, inden jeg startede, men nu er der ingen tvivl tilbage", fortæller hun. 

"Livskvaliteten ved at have åbne vidder og frisk luft - gør at jeg er mere tilpas, når jeg er ude, og det forbedrer min livskvalitet, at jeg begynder at forstå naturen omkring mig, og hvordan ting gror". 

På skolebænken har der blandt andet været fokus på afsætningsmuligheder for den lille producent. En af mulighederne er at afsætte til restauranter, hvilket hun kan bruge, når hun starter på sit nye arbejde. 

"Jeg skal have nogle timer ved en restaurant, som er superidealistisk om kun at købe fra små producenter, som de kender, og købe ind på produkternes betingelser. Kokkene laver mad ud fra, hvad der er på markerne", fortæller hun. 

Masser af hårdt arbejde

I løbet af højskoleopholdet har hun og en anden pige fra holdet været i praktik på Hellevad Vandmølle ved Rødekro, hvor de blandt andet har været med til at passe dyrene og omlægge noget af haven til grøntsagsproduktion.

"Og så har vi lavet vildt meget jordbearbejdning, inden vi kunne plante ting ud. Det er virkelig hårdt - men fedt - arbejde. Det er også rigtig, rigtig fedt at være nået til det punkt nu, hvor vi kan se, at der i hvert fald er et eller andet, der er godt i den jord, for vi får nogle gode ting ud af den", fortæller hun. 

I løbet af praktikken på Hellevad Vandmølle har hun også været med til at starte op med at sælge grøntsagskasser til lokale forburgere. 

Et realitytjek på landbruget

I februar fortalte Nanna Brendholdt, linjefagslærer og projektleder, Det Lille Jordbrug på Jyderup Højskole, at forløbet er en måde at få et højskoleophold på samtidig med, at man kan snuse til landbruget. 

"Nogen af dem går med en idyllisk forestilling om, at solen altid skinner på landet, men det gør den jo ikke - det er faktisk ret hårdt, og det må vi jo vise dem. Forløbet er et realitytjek på om det bare er en forestilling eller om det er noget, de faktisk gerne vil dedikere sig til", fortalte hun. 

Marie Klintrup fortæller, at stort set alle på holdet fortsat drømmer om det hårde arbejde og livet på landet.

"Jeg tror ikke, at der er mange fra forløbet, der kan se sig selv gå tilbage fuldt ud til det, de kom fra. Jeg tror, vi kommer til at arbejde videre – vi kigger på bondegårde hver gang vi mødes og taler om, hvordan vi gerne vil have det – der er en masse fremtidsdrømme", siger hun. 

Jyderup Højskole udbyder linjen Det Lille Jordbrug igen til næste år med start midt i marts. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle