Kina ophæver forbud mod canadisk svinekød

Kina har valgt igen at åbne op for salget af canadisk svinekød efter det midlertidige forbud.

Den kinesiske efterspørgsel på svinekød fortsætter og synes nærmest umættelig, efter afrikansk svinepest har udryddet en stor andel af landets svinebesætning.

Mens Europa i høj grad har lukreret på den store eksport til Kina, er det tilsyneladende ikke tilstrækkeligt til at følge med efterspørgslen. Kina offentliggjorde nemlig i går, at man nu ophæver forbuddet mod import af canadisk svinekød. Det skriver Jyske Markets.

Forbuddet blev indført i slutningen af juni i år i forbindelse med en sag om hundredevis af falske eksport-certifikater og fund af et forbudt tilsætningsstof, og det koster den canadiske svineproduktion mange mio. kr.

Har kostet millioner af kroner

Hvor lukningen af eksporten til Kina blev begrundet i de forfalskede certifikater, bemærkede en del analytikere det tidsmæssige sammenfald i, at Kinas og Canadas politiske forhold var anstrengt på grund af en sag, hvor de canadiske myndigheder anholdt en meget højtstående ansat fra den kinesiske teknologigigant Huawei.

I september gik Canadian Meat Council (CMC) ud med meldingen om, at handelskonflikten foreløbigt havde kostet svinesektoren 510 mio. kr.. Nu håber branchen så igen at få del i det for tiden absolut mest sultne marked på verdensplan.

"Kina er en nøgle-handelspartner for Canada og vores canadiske kødprodukter har vundet signifikant frem i Kina over de seneste år ved hjælp af en målrettet og løbende marketing indsats. Kina var vores andet største marked for grisekød og femtestørste for oksekød", udtaler marketingchef ved Canadian Meat Counsil Chris White, der er meget taknemmelig for åbningen for grisekød igen, til globalmeatnews.com.

Hvor nogle svineproducenter så store muligheder i at få det kinesiske marked "for sig selv", uden hverken canadiske eller amerikanske svineproducenter, så har Danish Crowns topchef Jais Valeur flere gange påpeget, at den slags handelshindringer ikke nødvendigvis ubetinget er en fordel.

Blandt andet har canadierne til en vis grad underbudt andre markeder, især i Sydøstasien, for at komme af med de store mængder af grisekød. Nu bliver arbejdet så for canadierne at forsøge at få deres tidligere kunder tilbage.

Canada eksporterede sidste år svinekød for 514 mio. dollar til Kina.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle