Kina lukker for canadisk kød efter svindel-afsløringer

En sag om hundredvis af falske eksport-certifikater i Canada får nu kineserne til at lukke for import af kød.

En sag om op mod 188 forfalskede eksport-certifikater får nu direkte konsekvenser for canadisk eksport af både okse- og grisekød til Kina. Det skriver flere medier, herunder Reuters.

Det er de kinesiske myndigheder, der i første omgang afslørede, at der var det forbudte hormon ractopamin i et parti svinekød fra Canada. Den efterfølgende optrævling af sagen viste, at veterinær-certifikatet, der godkendte eksporten, var forfalsket. Og at firmaerne, der stod bag, kunne have forfalsket op mod 188 certifikater.

"Fra canadisk side mener vi, at der er tale om kriminielle handlinger", har de canadiske myndigheder udtalt i en meddelelse om sagen, hvor man også fortæller, at politiet nu har indledt en efterforskning.

Trejdestørste marked for Canada

De kinesiske myndigheder har som konsekvens af sagen stoppet for import af både okse- og grisekød.

Canada har Kina som sit tredjestørste marked - ifølge data fra januar til april i år købte Kina grisekød for en værdi af hele 235 mio. dollar.; omtrent 1,54 mia. danske kroner.

Det canadiske brancheråd Meat Council stiller sig undrende over, hvorfor oksekød er involveret i forbuddet, melder Globalmeatnews og mener, at der ikke er tale om fødevaresikkerhed, men at det canadiske ry som leverandør af sikre fødevarer er taget som gidsel.

De seneste måneder har forholdet mellem Canada og Kina været anstrengt, efter at canadiske myndigheder anholdt en højtstående ansat fra Huawei.

Ifølge medierne forventes sagen om eksportforholdene og sagens videre forløb at blive taget op på højeste ledelsesniveau, når der i weekenden holdes G20-topmøde, blandt andet med deltagelse af ledere fra Canada og Kina.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle