Konservativ miljøordfører ikke klar endnu til generelt forbud mod pesticider i BNBO

I de seneste dage har særligt SF presset voldsomt på for at få indført et generelt forbud mod brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Hos De Konservative er man dog ikke klar til generelt forbud.

I kun 151 af de lidt over 2.000 såkaldt boringsnære beskyttelsesområder, også kaldet BNBO, hvor der er vurderet fra kommunernes side, at der et behov for at gøre en indsats,  er man kommet i mål med frivillige aftaler med landmænd om ikke længere at sprøjte i områderne.

Det lave antal frivillige aftaler har fået særligt SF til at presse voldsomt på, at man nu hurtigt indfører et generelt forbud mod brug af pesticider i BNBO. Det står nemlig i en politisk aftale fra 2019, at såfremt kommunerne ikke er i mål med indsatsen ved udgangen af 2022, så skal der indføres et generelt forbud mod pesticider i BNBO.

SF's formand Pia Olsen Dyhr lagde under en spørgetime med statsminister Mette Frederiksen tidligere i denne uge ikke skjul på, at netop den del var årsag til, at SF i 2019 overhovedet gik med i den brede BNBO-aftale.

Regeringen har ind til nu dog sagt, at man afventer evalureingen af BNBO-processen og en drøftelse med de øvrige partier, før man tager stilling til, hvad der skal ske på området.

Hos De Konservative, som også er del af BNBO-aftalen fra 2019, er man dog ikke klar til at indføre et generelt forbud. Til Politiken siger partiets miljøordfører Mette Abildgaard, at det er tæt på en skandale, at det på de tre år, som kommuner, vandværker og landmænd havde til at indgå frivillige aftaler ikke kom længere end det var tilfældet. Hun skyder dog ikke på landmændene.

Hun peger på, at det af evalueringen af evalueringen af BNBO-processen, som Landbrugsstyrelsen har foretaget, fremgår, at det kun er en fjerdedel af landmændene, der er blevet tilbudt en aftale.

- Derfor er det svært at rette anken mod lodsejerne. For de kan selvfølgelig ikke indgå nogen aftale, når de ikke er blevet kontaktet om det. Nogle meget store pegefingre er rettet direkte mod ministeriet og kommunerne. Mange af lodsejerne vil være stillet dårligere økonomisk, hvis der kommer et nationalt forbud. Vi skylder dem at søge en frivillig aftale med dem, siger hun til Politiken.

L&F og vandværkernes brancheorganisationer, Danva og Danske Vandværker, har ytret ønske om, at der bliver givet mere tid til at indgå frivillige aftaler.

Emneord

politik

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle