Krise: Ingen kan tjene penge på smågrise

Smågriseproducenter får nu så dårlige priser for deres grise, at ingen er i stand til at tjene penge. Svineformand frygter de kommende måneder.

Da smågrisenoteringerne tikkede ind på mobilen hos producenter af smågrise i foråret 2017, var udviklingen næsten for god til at være sand.

En tysk eufori og forventning om hastigt stigende slagtesvinenoteringer fik efterspørgslen på danske smågrise til at banke i vejret og gav priser på 30 kgs-grise, som ikke var set før.

Den officielle notering kom over 550 kr., så der kunne for mange producenter sættes omkring 200 kr. i banken pr. produceret smågris, når alle omkostninger til foder, medarbejdere, lån osv. var betalt.

Siden har smågrisepriserne kun kendt én vej, og den koster store summer hver uge for danske smågriseproducenter.

Smågriseproducent og formand for Danske Svineproducenter, Torben Hauskov, er for tiden pessimist på svinesektorens vegne, efter han uge for uge er vidne til en katastrofekurs på smågrise, der officielt er 250 kr., men reelt i flere tilfælde er 200 kr. eller lavere. For mange grise, der sendes til udlandet, skal der dog tillægges et tillæg for mængde og kvalitet, som godt kan være omkring 50 kr. pr. gris.

"Der er dyb, dyb krise, og jeg frygter de næste par måneder, hvor jeg ikke kan se noget, der kan få noteringen til at stige. Noteringen for smågrise er så ringe, at jeg ikke kender nogen, der kan tjene penge, for der er ingen, der kan producere en smågris til 300 kr.", siger svineformanden.

Har aldrig set en lignende situation

Han frygter, at den nuværende prissætning på smågrise, der er opstået kort tid efter en rekorddårlig høst i Nord- og Østeuropa, kommer til at udvikle sig til en regulær gyser for landets svineproducenter.

"Jeg har ikke i min tid som svineproducent oplevet en lignende situation med så lave smågrisepriser. Man kan jo få to grise for en gris’ pris, da den var højest. Det er fuldstændig vanvittigt, og det er svært at have en bedrift, der kan absorbere så store udsving i svinepriserne".

"Én ting er noteringen, men vi kæmper også med, at vi har haft en meget dårlig høst og oplever foderpriser, der er steget. Jeg forventer, de kommende måneder bliver vilde og voldsomme. Det bliver blodigt, og konsekvensen er, at vi får konkurser. De første ser vi allerede nu", siger Torben Hauskov, der samtidig peger på en boomende amerikansk svineproduktion, der fortsætter med at sprøjte masser af svinekød ud på verdensmarkedet, som medvirkende årsag til, at svinenoteringerne er under voldsomt pres.

Færre søer kan give fremgang

De positive takter mener han i øjeblikket skal findes i andres ulykker, herunder udbredelsen af afrikansk svinepest i Kina og Østeuropa.

"Det er en dark horse, hvordan afrikansk svinepest udvikler sig, og om den kan få udvikingen til at vende. Svinepesten kan få mange søer på markedet til at forsvinde", forudser Torben Hauskov.

"Når noteringen samtidig er så tilpas ringe som nu, vil det give sig udslag i nedslagtninger og få folk til at stoppe med produktionen i Europa, fordi de mangler likviditet. Færre søer i Europa vil ikke gøre noget for noteringen i morgen, men de færre søer vil give færre smågrise, men først om tre til seks måneder. Det kan øge efterspørgslen igen".

Puljenoteringen for smågrise er faldet 300 kr. pr. gris siden toppen i 2017.

Faktaboks

Fra top til bund

  • Smågrisepriserne er mere volatile end længe set. Det er velkendt, at svinenoteringer bevæger sig i cykler.
  • Udsvinget har denne gang været enormt fra 575 kr. til 255 kr. hos Porc-Ex fra uge 18 2017 til nu. Tilsvarende for SPF-puljenoteringen, der er gået fra en top på 555 kr. i uge 20 2017 til en notering på nu 250 kr. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle