Kritiker og landmand i debat: "Vi kan sagtens undvære dansk landbrug"

Landbrugskritiker Kjeld Hansen er ude med ny bog, hvor han "siger farvel til dansk landbrug". Fredag blev han interviewet af landmand Peter Gæmelke om bogen.

En af dansk landbrugs største kritikere har netop udgivet en ny bog, hvor han ifølge egne ord "siger farvel til dansk landbrug, som vi kender det, og hilser et nyt velkomment".

Derfor havde Kjeld Hansen, som forfatteren hedder, fredag sat landmand og tidligere præsident for Landbrugsraadet Peter Gæmelke stævne for at lade sig interviewe af landmanden. Landbrugskritikeren er udover forfatter også økologisk landmand på deltid.

Interviewet var arrangeret af Gads Forlag og fandt sted på BogForum i København, og der blev gået til stålet undervejs.

"Der ville ikke ske en pind, hvis dansk landbrug blev lukket. Vi kan købe udenlandske fødevarer og gør det allerede i stor stil, så det ville kun være fornuftigt", sagde Kjeld Hansen, der desuden kritisterede landbruget for at være skyld i ringere biodiversitet og tilsvining af grundvandet.

vil ikke brødføde verden

Landmand Peter Gæmelke appellerede undervejs til, at f.eks. bestanden af krondyr og rådyr er større end nogensinde, og at samfundets udvikling i forhold til bl.a. byer og veje har spillet markant ind på naturens situation, hvilket Kjeld Hansen ifølge landmanden ikke nævner i sin bog.

"Og hvad vil du spise, hvis ikke landbruget producerer fødevarer?", spurgte Peter Gæmelke.

"Landbruget producerer mad til mange gange flere mennesker, end der bor i Danmark, så vi kunne sagtens skære ned. Det ville også gøre klimaet en tjeneste. Vi skal ikke brødføde hele verden", svarede Kjeld Hansen.

"gratis omgang"

Undervejs kom de to herrer ind på de klimavisioner og ambitioner, som både Arla, Danish Crown og Landbrug & Fødevarer har meldt ud, men det gav Kjeld Hansen ikke meget for.

"For at være lidt uhøflig, så er det en gratis omgang. Kun Danish Crown er begyndt at stille nogle krav til deres producenter, men for de andre er det gratis", sagde han.

Forfatteren måtte dog undervejs erkende, at hans nye bog ikke nævner, at danske svinekød er noget af det reneste i verden i forhold til medicinrester. Han understregede også på scenen, at han glæder sig over Danmarks position indenfor økologi. 

Men da Peter Gæmelke ved afslutningen bad Kjeld Hansen sige noget positivt om dansk landbrug lød svaret: Stilhed.

ros til økologi og pløjefri dyrkning

Landbrugsavisen.dk fangede efterfølgende Kjeld Hansen for at spørge, om der vitterligt ikke er noget positivt at sige om dansk landbrug.

"Selvfølgelig er der positive ting at sige. Økologerne fortjener stor ros, ligesom conservation agriculture er spændende. Det er bare ærgerligt, at de er afhænige af sprøjtemidler", siger Kjeld Hansen.

Du mener ikke, at Danmark skal producere fødevarer til hele verden, men giver det ikke mening, hvis vi vitterligt er de bedste til det og i øvrigt sætter det mindste klimaaftryk?

"Der skal man have proportionerne med. Dansk svineproduktion er bare en dråbe i den globale produktion, og så er det altså ligegyldigt, om den dråbe er grøn eller hvad", siger Kjeld Hansen, der fortsætter:

"Og så vil jeg gerne spørge, om landbruget er klar til at skære ned på kyllinge- eller oksekødsproduktion, hvis det er grønnere andre steder?".

"får deres liv ødelagt"

En stærk produktion i Danmark giver jo så mulighed for at udvikle noget grøn teknologi, som vi kan eksportere og sælge til resten af verden?

"Jo, men der skal du huske, at vi producerer flest svin per indbygger i verden. Det er ikke sjovt for de mennesker, der bor på landet og får deres liv ødelagt ved at bo i nærheden af en svineproduktion".

Får deres liv ødelagt alligevel?

"Ja. Det er der mange, der vil sige".

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle