Succes med studentereksamen og landbrugsfag under ét

EUX-uddannelsen er et helt nyt tilbud til unge med interesse for landbrug, der også vil sikre sig en gymnasial uddannelse. Asmildkloster landbrugsskole er en af to skoler, der udbyder EUX-landbrug, som er blevet skudt i gang med stor succes.

»Forestil jer, vi har en græsmark. Hvor stor er den?« spørger matematiklærer Erik Ejlersen. »To hektar,« »fem,« »tolv hektar,« lyder buddene fra et par af de 27 elever i klassen.

Vi er midtvejs i matematiktimen med 1.L på Viborg gymnasium. Dagens tema er ligefrem proportionalitet med udgangspunkt i arealer, og elevernes opmærksomhed er rettet mod tavlen, hvor skitsen af en mark er udgangspunktet for formlerne.

Motiverede elever

Erik Ejlersen oplever, at eleverne fra 1.L, eller landbrugsklassen, som den bliver kaldt i flæng blandt de øvrige gymnasieelever, er meget oplagte og motiverede for at gå i skole. De er modtagelige og positive over for de opgaver, de bliver stillet, og han er ikke i tvivl om hvorfor.

»Vi gør, hvad vi kan for at få undervisningen vinklet på landbruget,« forklarer han og uddyber: »Det gør undervisningen mere relevant for eleverne, fordi de kan se det for sig. Og det er vigtigt, at det, de lærer her, ikke bliver noget underligt svævende noget, men at det kan kobles med det, de lærer på landbrugsskolen.«

Kombineret skolegang

Efter skole cykler eleverne til Asmildkloster landbrugsskole, hvor de bor og får undervisning i fag som husdyrsbiologi, svin og kvæg. For uddannelsesvejleder Elin Maagaard er det vigtigt, at der er sammenhæng i undervisningen, netop fordi eleverne skal pendle mellem de to skoler.

»Eleverne skal ikke føle sig splittet mellem to uddannelsessteder. De skal føle, at det er én samlet uddannelse, og derfor har vi arbejdet på at udvælge fag fra gymnasiet, som underbygger landbrugsfagene,« siger hun.

Tiltrækker boglige elever

Selvom uddannelsen kun er et halvt år gammel, tegner der sig allerede nu et klart billede af, hvad det er for nogle typer, EUX-landbrug tiltrækker.

»Det er elever, der vil noget inden for landbruget, men som samtidig ved, at verden kan forandre sig lynhurtigt, og derfor vil have en studentereksamen som sikkerhedsnet,« siger Elin Maagaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle