Landmænd får opsagt forpagtninger efter stor konkurs

Maskinstationen TA Agro er nu under afvikling, efter potentielle redningsmænd har meldt pas. Kurator vurderer, at maskinstationen voksede for hurtigt og manglede likviditet.

Mange landmænd fra Østjylland står med jord, der mangler pasning eller forpagter, efter den store maskinstation TA Agro gik konkurs for en uge siden.

Der er cirka 1000 hektar forpagtet jord og 1000 hektar med pasningsaftaler. Sidstnævnte kan frit disponere, som de vil.

Flertallet af forpagtningsaftalerne er opsagt af konkursboet, men advokat Søren Volder, der er kurator på sagen, overvejer at beholde enkelte større aftaler.

”Det kan være aftaler, hvor der allerede er betalt en eller flere forpagtningsafgifter, og hvor der allerede er sået eller sprøjtet. Så kan det arbejde, der udestår være beskedent i forhold til indtægten,” forklarer Søren Volder.

Han vil engagere eksempelvis en anden maskinstation til at klare de sidste opgaver. De ansatte blev onsdag afskediget, og maskinstationen afvikles nu.

Kuratoren vurderer ikke, at landmænd har forudbetalt pasningsaftaler.

”Der er ikke nogen, der har henvendt sig, og det er for mig en klar indikation af, at der formentlig ikke er nogen,” siger Søren Volder.

Redning slog fejl

Når en redning er slået fejl skyldes det kort tid til at kigge regnskaber, aftaler med videre igennem.

”Der har været forskellige interesserede inde og se på, om det ville give mening for dem at overtage hele eller dele af forretningen. Det er jo nok mange individuelle årsager til, at det ikke førte til noget, men det skyldes formentlig i høj grad tidspres. Timingen har gjort, at der ikke var mange dage at betænke sig på at regne og gennemgå kontrakter. Hvis vi havde stået med konkursen i oktober, så kunne man have brugt længere tid.”

”Der er ikke rigtig nogen, der har haft mod på den risiko, det ville være, at hoppe ind i det på de konditioner, der var.”

Mangel på likviditet

Konkursen har overrasket en del, fordi maskinstationen har skabt overskud de seneste år.

”Min umiddelbare betragtning virker som om, at den primære drift hang sammen – med det forbehold at jeg har været inde i sagen i 4-5 dage.”

Men maskinstationen endte i en likviditetsklemme. Man har ikke haft penge til at betale regningerne.

”Systemet  har været, at man regnskabsmæssigt har valgt at gøre det sådan, at man har fratrukket afskrivninger og renter på de leasede aktiver. Det kan man gøre, og det er der ikke noget i vejen med. Der er afskrevet rigtigt nok. Det er sådan, at leasingydelserne har været større end beregnet rente og afskrivning. Så selvom man har haft driftsmæssigt overskud, så har der været et løbende likviditetsbehov, og hvis man hele tiden udvider, så får man ikke den friværdi ud, der løbende akkumuleres i maskinerne. Den friværdi blev hele tiden placeret i nye, større maskiner,” forklarer kuratoren.

”Når man samtidig forpagter jord, hvor du binder likviditet i jord – i forpagtningsafgifter og arbejde – så kræver det, at man har et meget stort likviditetsberedskab, og det har man ikke haft,” forklarer han.

Ejeren af maskinstationen har tilsyneladende ikke set likviditetsklemmen komme. De seneste uger er der leaset en gummiged, en mejetærsker og en gylletrailer.

”Man må sige, at man til det sidste har driftet under forudsætning af going concern.”

”Det er relativt sjældent, at jeg ser sager, hvor man har så pæne regnskabstal og så alligevel ender i denne situation,” siger kuratoren.

Ny trend

Udover at der er konkrete problemer for landmænd i området, rummer historien også overordnede perspektiver for et landbrug i forandring.

”Jeg beskæftiger mig stort set kun med nødlidende landbrug og tilstødende industrier. Der er ingen tvivl om, at trenden går mod, at man må bestemme sig for, om man vil være i marken eller i stalden. Det er jo også et krav, som mange pressede landmænd bliver mødt med af deres finansieringskilder. Så må man fokusere. For mig at se var tanken bag denne virksomhed rigtig nok. Måske var tiden bare ikke til det endnu. Men jeg er ikke i tvivl om, at om 5-10 år kommer vi til at se flere maskinstationer med meget nyt og stort og effektivt udstyr,” siger kuratoren.

Likviditeten kan skaffes gennem operationel leasing, akkurat som TA Agro var begyndt på at gøre.

”Jeg forestiller mig, at måden, det blandt andet vil ske på, er at der bliver en større sammenhæng mellem de ydelser, der leveres hos landmanden, og det som maskinstationen skal betale til finansieringskilderne den anden vej. Så man kun betaler for de timer eller kubikmeter, der køres,  så de store kapacitetsomkostninger ikke nødvendigvis ligger hos maskinstationer. Så afregner kun for det du rent faktisk er i stand til at fakturere over for kunden.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle