Landmænd: Vi sprøjter forsvarligt

Grøntsager med rester af sprøjtemidler er tredoblet på fem år. Landmænd forsikrer, at de sprøjter forsvarligt.

De danske landmænd gør alt, hvad de kan, for at sprøjte afgrøder effektivt og forsvarligt, lyder det fra Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

»Derfor bruger vi kun de absolut nødvendige mængder«, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Han pointerer, at de danske landmænd er blandt de landmænd i Europa, som sprøjter mindst.

Pesticidrester tredoblet

Reaktionen kommer, efter at en ny rapport fra Fødevarestyrelsen har vist, at der er sket en tredobling af rester af sprøjtemidler på grøntsager de seneste fem år.

I rapporten med tal fra 2016 har Fødevarestyrelsen fundet rester fra sprøjtemidler i  27 procent af de danske grøntsager, skriver Politiken.

Det er tre gange så meget set i forhold til niveauet i 2011.

»Behovet for at bruge plantebeskyttelsesmidler kan svinge meget fra år til år, men det vigtigste her er, at niveauerne fortsat er meget lave og ligger under grænseværdierne,« siger Torben Hansen.

»Der er ingen sundhedsrisiko ved at spise helt almindelige, gode, danske fødevarer, slår han fast.

Mere nedbør

Flere agurkeproducenter, Politiken har talt med, fortæller, at det fugtige, omskiftelige vejr de seneste år betyder, at man må sprøjte mere mod svampeangreb end før.

Brancheorganisationen Dansk Gartneri peger ligeledes på somre med meget nedbør og høje gennemsnitstemperaturer som en del af forklaringen på, at der er fundet flere rester af sprøjtemidler.

/ritzau/hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle