Landmand oplærer flygtninge: "Vil gå på tværs af fremmedhadet"

Jens Brandt, og syv andre bornholmske landmænd, har en flygtning i praktik lige nu. Landbruget vil gerne tage et ansvar, siger direktøren for Bornholms Landbrug.

Ni kvoteflygtninge på Bornholm er i øjeblikket i gang med en Integrations Grund Uddannelse for flygtninge, som er skabt af, og til, landbruget i samarbejde med Bornholms Regionskommune og Campus Bornholm.

En af de landmænd, som har flygtninge i lære, er Jens Brandt. Han har i sine stalde 1000 slagtesvin og  400 smågrise og har i øjeblikket 37-årige Tedros i lære.

"Det går faktisk meget godt. De kommer fra et andet land, med anden kultur og teknologi, så de skal lige lære, hvordan vi arbejder her - men min erfaring er, at de møder op og gør, hvad de kan," siger Jens Brandt.

Projektet er startet af Bornholms Landbrug, som også er tovholder på projektet.

"Vi går ind i det, fordi vi mangler arbejdskraft - men også fordi vi gerne vil tage et ansvar for de nye bornholmere, vi får," siger Thomas Bay Jensen, direktør for Bornholms Landbrug.

Andet forsøg

Tedros er den anden kvoteflygtning, som Jens Brandt har på sit landbrug.

"Nogle af dem har meget i hovedet. Måske har de familie derhjemme, de tænker på. Ham, jeg havde før, havde jeg ikke overskud til i slutningen," siger han.

"Tedros forstår til gengæld næsten alt, hvad jeg siger. Det er en kæmpe lettelse,"

Ifølge Jens Brandt er der dog også udfordringer.

"Mange flygtninge kommer på slagterier eller andet, hvor de får fuld løn. Så har vores lidt svært ved at forstå, hvorfor de kun tjener det halve - de skal lige have forklaret hele idéen i, at de skal lære noget, før de får fuld løn," siger han.

Det er Thomas Bay Jensen enig i.

"Det er et langt, sejt træk, og man skal være vedholdende. Det er også derfor, der er to en halv måneds praktik i starten af forløbet - så kan vi se, om der er et match," siger han.

På tværs med fremmedhadet

"De her mennesker kommer til vores land, og jeg vil gerne gå på tværs af den fremmedfjendlighed, vi nogen gange ser herhjemme," siger Jens Brandt.

"Mit landbrug er ikke særlig stort, så jeg skal ikke bruge en mand på fuld tid. Derfor har jeg haft elever i mange år - det passer ret godt, når det kommer til lønnen," siger han.

Jens Brandt har valgt at få flygtninge som elever, fordi han altid har været en mand med et verdenssind.

"Da jeg var yngre, rejste jeg meget, og jeg har haft elever fra Indonesien, New Zealand og mange lande i Østeuropa. Derfor har jeg nok altid været lidt eventyrlystent anlagt."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle