L&F-direktør skyder CO2-afgifter ned: "Kan umuliggøre vores arbejde"

CO2-afgifter vil ødelægge landbrugets arbejde med den grønne omstilling, mener L&F-direktør Anne Arhnung.

CO2-afgifter kan blive en meget dyr fornøjelse for landbruget, hvis den indføres, som Klimarådet har foreslået.

Det slår en ny rapport fast, som konsulentvirksomheden PwC og tænketanken Axcelfuture har lavet i samarbejde.

Faktisk vil landbruget blive den hårdest ramte branche, og derfor er CO2-afgifter en skidt løsning, mener direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung.

"Afgifter vil kun forsinke eller helt umuliggøre det arbejde, vi er i gang med, fordi man tapper erhvervet økonomisk. Det betyder tab af arbejdspladser, velfærd og fremtidig forskning og innovation", mener direktøren.

Ifølge PwB og Axcelfuture vil en afgiftssats på 1.250 kr. pr. ton udledt CO2 give et gennemsnitligt landbrug en stigning i afgiftsbelastningen svarende til ca. 450 pct. af det ordinære resultat.

Forskning og innovation

I fredagens udgave af Børsen går direktøren lidt videre og kaldet det "en teoretisk model, som i værste fald vil slå vores erhverv ihjel".

Istedet mener Anne Arhnung, at fokus bør lægges på forskning og innovation.

"Vi skal udvikle produktionen i Danmark og levere de tekniske løsninger, der kan gøre den store forskel herhjemme og blive en inspiration for andre lande i verden. Det skal ske gennem udvikling og forskning", siger direktøren og fortsætter:

"CO2-afgifter er ikke noget quickfix for klimaet. Adfærdsregulerende afgifter giver kun mening, når der eksisterer et alternativ til udledningen. Lige nu har vi ikke de teknologiske alternativer i landbruget. Verden har dem ikke. Derfor har ingen lande for nuværende sat en pris på køernes bøvser eller landbrugsjordens udledning af lattergas. Til gengæld kan vi gå andre veje her og nu med fx jordudtagning, som vi har præsenteret sammen med Danmarks Naturfredningsforening".

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle