Limfjordsrådet slår alarm: Usikkerhed om kompensation sætter lavbundsindsats i 18 kommuner i stå

Et vådområdeprojekt på over 800 ha ved Ryå i Jammerbugt Kommune sættes nu på pause på grund af uklarheder om lodsejerkompensation. - For hver dag, der går, stiger mistilliden til systemet hos de mennesker, som vi skal have med i projekterne, siger formand for Limfjordsrådet Henrik Dalgaard.

Limfjordsrådet, der repræsenterer 18 kommuner,  har skrevet til hundredevis af lodsejere, at lavbundsprojekter i hele området er sat i bero, mens spørgsmålet om kompensation til  paragraf 3- arealer bliver overvejet i tre ministerier.

Blandt de mange projekter, der er sat i bero, er et vådområdeprojekt på over 800 hektar ved Ryå i Jammerbugt Kommune.

- Vi kræver handling nu. For hver dag, der går, stiger mistilliden til systemet hos de mennesker, som vi skal have med i projekterne, for at vi kan nå statens klimamål om at udtage 100.000 ha lavbundsjord.

Uvisheden er ifølge Limfjordsrådet et kæmpe benspænd' for lavbundsindsatsen,

- Det er helt uacceptabelt, at manglende kompensation til lodsejere skal spænde ben for vores klimaprojekter, siger Henrik Dalgaard, formand for Limfjordsrådet, i en pressemeddelse.

45 borgmestre skrev brev

Henrik Dalgaard reagerer på den aktuelle usikkerhed om kompensation til naturarealer, der indgår i lavbunds- og vådområdeprojekter.

En problematik, som skabt stor frustration  i kommuner landet over og blandt landbrugsrådgivere og landmænd, og som bl.a. har fået 45 borgmestre til at reagere med et brev til tre ministre.

- Alt går i stå. Vi tager gerne over til ministeren for at forklare problemet, siger Henrik Dalgaard 

'mistilliden vokser'

De tre ministerier, Miljø-, Fødevare- og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, har efter flere uger med fokus på problemstillingen endnu ikke stillet en løsning i udsigt. 

Det vækker stor frustration i Limfjordsrådet.

- Vi kræver handling nu. For hver dag, der går, stiger mistilliden til systemet hos de mennesker, som vi skal have med i projekterne, for at vi kan nå statens klimamål om at udtage 100.000 ha lavbundsjord, siger Henrik Dalgaard. 

Sat på pause

De 18 kommuner i Limfjordsrådet har ellers taget arbejdstøjet på og vil meget gerne bidrage til at få indsatsen med udtagning af lavbundsjord op i et helt andet gear, fortæller Anders Bøge (SF), næstformand i Limfjordsrådet. 

- Desværre har kommunerne har været nødt til at sende hundredvis af breve ud til lodsejere for at informere om, at projekterne sættes på pause, indtil der findes en løsning.  Det er et kæmpe benspænd for indsatsen. Det er der bred politisk enighed i Limfjordsrådet om, slutter Anders Bøge. 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle