Mælkeprisen tager nyt prishop - også for non-GM

Arlas mælkepris stiger igen i marts.

Efter en stille måned i februar, hvad angår mælkeprisen, er der nu igen gode nyheder til andelshaverne hos Arla. 

Fra marts lader mejeriet nemlig sin mælkepris stige med 14,9 øre pr. kilo for både konventionel og økologisk mælk. 

Derudover øges tillægges for GMO-frit foder helt ekstraordinært også med 3,7 øre per kilo.

Dermed vil Arlas acontopris for konventionel mælk stige til 332 øre pr. kg i februar. Det vel at mærke for mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek.

Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmerne ligeledes har indsendt data for Klimatjek, vil være 388,3 øre pr. kg. 

Det fremgår af en meddelelse fra Arla.

Dermed fortsætter Arlas mælkeafregning på nu 3,32 kroner per liter mælk med at nærme sig det toppunkt på 3,25 - 3,5 krone per kilo, som analytiker Palle Jakobsen, Agrocom, har vurderet er realistisk i år.

I december hævede mejeriet prisen for både konventionel og økologisk mælk med hele 22,4 øre mere per kilo mælk, og i januar føjede man endnu 7,7 øre til prisen. Mælkeafregningen lå dog stille i februar.

Som forklaring på det nye prisløft lyder det fra Arla, at "råvarepriserne fortsatte den stærke udvikling i januar". 

Mejeriet selv kalder justeringen af tillægget for non-GM for "ekstraordinært". 

"Markedet for GMO-frit foder stiger relativt mere end fodermarkedet generelt. Som følge heraf er der gennemført en ekstraordinær justering af tillægget for GMO-frit foder på plus 0,5 eurocent til 1,5 eurocent for at dække de endnu stærkere stigende omkostninger ved GMO-fri produktion", lyder det.

"Tillæget for GMO-frit foder er en omfordeling fra basispriserne, og udviklingen heraf vil blive overvåget og justeret i overensstemmelse hermed".

Af en opgørelse af EU-Kommissionen fremgår det, at  den danske mælkepris er steget med 29,6 procent i løbet af 2021.

Stadig mindre mælk

De stigende råvarepriser skyldes til dels, at der fortsat indvejes mindre mælk. 

I 2021 gik den totale mængde mælk indvejet på danske mejerier svagt tilbage med 0,3 procent sammenlignet med 2020, viser en opgørelse fra Mejeriforeningen.

Det samme billede tegner sig i EU, lyder det i Arlas markedsoversigt:

"EU's mælkeproduktion viser stadig ingen tegn på bedring. November lukkede i -1,2 procent, og december forventes at ligge på omkring -1,5 procent. Det kraftige fald fortsætter i Tyskland, Frankrig, UK og Holland", skriver Arla.

"Mejeriprodukter bliver fortsat dyrere, og her er ost ingen undtagelse. I Europa skyldes dette primært det fortsat lave produktudbud og en stærkere efterspørgsel".

"Det europæiske marked for Gouda er vanskeligt, da de primære producerende regioner oplever en lav mængde indvejet mælk og fortsat stærk efterspørgsel. Den samlede produktion af Mozzarella i EU ser ikke lovende ud på grund af den lave mængde indvejet mælk", skriver Arla.

Den amerikanske mælkeproduktion faldt også i december, men med -0,1 procent, hvilket er væsentligt mindre end i EU og Oceanien.

Argentina er fortsat det eneste større mælkeproducerende område med en positiv tilgang af mere mælk.

Også priserne på mælkepulver står fortsat stærkt med opadgående priser på såvel sødmælkspulver som skummetmælkspulver. Beholdningerne er meget lave på markedet, og friske forsyninger er stadig begrænsede, lyder det fra Arla.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle