For meget kød: Frilands omsætning tager dyk trods flere slagtninger

Stort udbud pressede priserne til de danske øko- og frilandsproducenter. Også resttillæg ligger usædvanligt lavt.

Trods flere slagtninger på både økogrise og økokreaturer endte Frilands omsætning med at falde med 5 procent i det forgangne regnskabsår.

Det viser regnskabet for Friland, økodivisionen under Danish Crown, efter at leverandørerne i dag holdt årsmøde.

Omsætningen faldt fra 867 mio. kr. i 17/18 til nu 823 mio. kr., selv om der blev kørt flere grise og kreaturer gennem Frilands slagterier. 

Henrik Bilmann, administrerende direktør i Friland er da heller ikke tilfreds med årets økonomiske resultater. 

"Vi har haft et år, hvor vi har haft kød nok og på nogle udskæringer rigeligt. Vi har især på økogris haft et overudbud, og de pressede priser har givet en lavere gennemsnitlig salgspris og en tilbagegang i omsætningen", forklarer han.

Netop økogrisene fylder mere end halvdelen af Frilands omsætning.

 

 

Hårdt presset notering til leverandører

Hvor året endte i noget nær jubel for de konventionelle svineproducenter, der lige nu har højeste svinepriser i årtier, så har økologerne og frilandsgrise-producenterne været anderledes presset.

I efteråret har den løbende notering været under 20 kroner/kg flere uger på økogrise - og rundede også den laveste notering siden 2008.

Det skal ses i lyset af, at de fleste producenter skal have 22-24 kroner/kg i den løbende notering for at kunne få økonomien til at hænge sammen, fortæller fagfolk.

For året som helhed endte betalingen på 22,05 kr/kg på økogrise i 18/19, mod 25,75 kr/kg året før, når alle tillæg, restbetaling fra Danish Crown, samt Frilands eget resttillæg regnes sammen.

Netop resttillæggene fra Friland selv er på økogrisene faldet betragteligt. Hvor det de seneste fem år har ligget på mellem 75 og 115 øre/kg, ender det i dette år på 35 øre. Friland bemærker selv, at man ikke går efter at optjene store restbetalinger, men bruger betalingen som en slags buffer.

Faldende produktion vil hjælpe priserne

Henrik Biilmann forventer, at de lave priser vil betyde faldende produktion i Europa det kommende år. Hvilket, kombineret med den stigende efterspørgsel, som økologien fortsat mærker år for år, vil medvirke til at stabilisere priserne, mener han.

"Vi forventer, at der vil være fald i slagtningerne, på grund af den økonomi, der er lige nu. Dem, der har fleksibiliteten vil nok gå et hak ned i produktionen", siger han og tilføjer:

"Vi ser det endnu ikke i vores slagtetal. Men sådan vil det nok være, når vi ser ud i Europa. Det giver en forhåbning om bedre balance, end vi har haft i år".

Henrik Biilmann peger på, at nye aftaler om eksport til USA, samt øvrigt arbejde med at udbrede Frilands markedsadgang også skal hjælpe til.  Friland er dog fortsat primært afhængig af Danmark, der fylder 46 procent af omsætningen, samt nærmarkederne Tyskland og Frankrig, hvor henholdsvis 19 og 24 procent af omsætningen stammer fra. 

Vækst skal komme via prisstigninger

Friland har de seneste fem år lagt mere end 100 mio. kr. årligt på sin omsætning. Blandt andet via stærkt stigende slagtetal. Men sådan skal væksten ikke komme i 19/20.

"Vi forventer stagnering i antal slagtninger og forbedringer i efterspørgslen. Den lille trend opad, der har været de sidste uger i priserne, vil vi kunne forbedre yderligere i 2020. Vi forventer en forbedring af priserne på grisene, og en stabilitet på kreaturerne", melder Henrik Biilmann.

For Frilandsgrisene har året været stabilt, idet den samlede afregning ender på 15,60 kr/kg, når alle tillæg er taget med, mod 14,31 kr/kg. i 17/18.

For økokreaturer endte den samlede afregning, inklusiv både restbetaling fra Danish Crown og resttillæg fra Friland på 25,35 kr/kg mod sidste års 27,55 kr/kg.

På årsmødet fortalte Frilands ledelse, at man fra næste år barsler med en plan for at omfordele en del af noteringen til de dygtigste landmænd, når det gælder klima.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle