Mens svinenoteringen topper: Økopris er på laveste niveau siden 2008

Økonoteringen er faldet 2,5 kr/kg, mens den konventionelle er eksploderet i år. Det får flere til at reducere produktionen.

Mens armene er højt løftet blandt de konventionelle svineproducenter, på grund af højeste notering i årevis, er stemning - og noteringen - anderledes trykket blandt de økologiske leverandører til Friland.

Her er noteringen nemlig her i sensommeren dykket til under 20 kr. per kilo - og er dermed rent faktisk faldet med næsten 2,5 kr. pr.kg i forhold til niveauet i uge 8 i år.

Dermed er det for mange økologiske svineproducenter svært at holde samling på økonomien, erkender næstformand i Friland, Nicolaj Pedersen, der også selv er øko-griseproducent.

"Det er ikke særlig sjovt. Mest af alt er jeg bekymret for alle de nye og især unge, der gik i gang for tre år siden. De har kun oplevet reduktioner. Og vores pris lige nu er jo over 30 procent lavere end dengang - hvor vi fik over 30 kr. pr. kg", siger han og påpeger, at langt de fleste skal have en afregning på 22-24 kroner per kilo for at kunne få økonomien til at hænge nogenlunde sammen.

Udviklingen sætter en tyk streg under, at de to svineproduktioner har hver deres prismæssige verden. For siden uge 8, hvor de konventionelle fik 8,3 kr. per kilo svinekød, er deres afregning steget til nu 13 kroner. En stigning på over 56 procent - hvor den økologiske altså samtidig er faldet.

"Der er kun 7 kroner i forskel på en konventionel og økopris. Det vil undre mig, hvis det kan snævrer ret meget sammen. Udnyttelsen på den økologiske gris er måske mellem 60 og 70 procent af slagtekroppen. De sidste 30 procent, der anvendes konventionelt, kan vi sælge til en høj pris. Det hjælper trods alt et eller andet sted", mener han.

Franskmænd kan selv

Det gyldne spørgsmål om, hvornår det hele vender, tør Nicolaj Pedersen ikke spå om. Men han understreger, at der er gode grunde til at forvente en prisstigning.

"Efterspørgslen på økokød stiger jo år for år med mellem 5 og 12 procent. Problemet var, at vi sidste år fik et ekstra udbud på 30 procent, og det mættede jo markedet. Så nu må vi vente på, at udbud og efterspørgsel kommer i balance igen", siger han og påpeger, at Friland dog også må tage nogle geværgreb for at hjælpe udviklingen.

"Vi har nok været lidt for afhængige af vores tre hovedmarkeder i Danmark, Tyskland og Frankrig. Vi skal have spredt paletten noget mere, så vi ikke, hvis et marked bryder sammen, bliver ramt så meget af det", siger han og peger på, at også den tyske, hollandske og franske økoproduktion er øget betragteligt de senere år.

"Og så må vi jo endnu ikke eksportere økologiske varer til Kina. Det arbejder vi hårdt på at kunne komme til. Så kunne det være, at vi også kunne få en del af kagen", melder Nicolaj Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle