Minister ødelagde den gode stemning

Minister fastholder hård kritik af den danske svineproduktion, selvom erhvervet mener, at kritikken ikke svarer til omfanget af problemerne.

"Det er ikke godt nok. Det går den forkerte vej på en række punkter".

Da fødevareminister Mogens Jensen (S) tirsdag åbnede svinekongressen var det med en gentagelse af den kritik, han har fremført mod erhvervet i forbindelse med offentliggørelsen af dyrevelfærdsrapporten.

Og selvom argumentet fra erhvervet er, at det bare er en halv promille af de kontrollerede dyr, der ikke har været i orden, så holder ministeren fast i, at der skal rettes op.

"Det kan godt være, at det er et lille antal svin, der er tale om. Men sådan ser forbrugeren bare ikke på det. For forbrugeren er ét sygt dyr et for meget", sagde ministeren, da han talte ved kongressen.

Demotiverende kritik

Svineproducent Palle Joest Andersen fra Vendsyssel fik undervejs ordet og bad om at få proportionerne på plads.

"Der er brug for fornuft, og det er så demotiverende for os svineproducenter, som også er en slags mennesker, at vi skal have hård kritik for problemer med en halv promille af de kontrollerede dyr", lød det fra landmanden.

Det prellede dog af på ministeren.

"Forbrugerne ser de dyr, der ikke får den omsorg den behandling, som de har krav, og det skal man tage bestik af. I sidste ende er det kun til fordel for landbruget og for svineproduktionen, at man får løst de her problemer", siger Mogens Jensen til LandbrugsAvisen efterfølgende.

Flere danske slagtesvin

I sit oplæg kom ministeren desuden ind på svinetransporterne, hvor han ser problemer primært med lange transporter over otte timer.

Og det gav anledning for ministeren til at lufte tanker om at gøre det muligt at holde flere slagtesvin indenfor landets grænser - både af hensyn til arbejdspladser og dyrevelfærd.

Hvordan det skal lade sig gøre, vil ministeren finde ud af sammen med erhvervet.

Emneord

Svinekongres 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle