Minister arbejder for at øremærke landbrugsstøtte til grønne tiltag

Større dele af EUs landbrugsbudget skal gå til grønne tiltag, mener fødevareminister Mogens Jensen (S).

En større del af EUs landbrugsstøtte skal gå til grønnere formål.

Det mener fødevareminister Mogens Jensen (S), som mandag var til møde med sine ministerkolleger i EU.

"Der skal altså være en bindende øremærkning, der forpligter alle medlemsstater til at bruge flere midler fra begge søjler til grønne tiltag. Det er heldigvis også noget, som det tyske formandskab er optaget af", lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til Landbrugsavisen.dk.

frygter skæv konkurrence

En anden måde, der kan komme flere penge til grønne tiltag, er ved at overføre flere penge fra den direkte støtte, søjle 1, til landdistriktsprogrammet, søjle 2.

Her er der lagt op til, at EU-landene kan overføre op til 42 pct. af støtten, hvor f.eks. Danmark i dag overfører syv procent.

Landbrug & Fødevarer er bekymrede for den mulighed, da der kan opstå skæv konkurrence i EU, hvis Danmarks skruer op for overførslen, mens f.eks. Polen holder den nede.

"Jeg forstår godt den bekymring, men det er en del af budgetaftalen. Derfor er det også helt afgørende, at vi får en øremærkning til grønne formål, der forpligter medlemsstaterne til at bruge en vis minimumsandel i begge søjler til grønne formål. Så sikrer vi, at alle medlemsstater gør en indsats i begge søjler, og det kan i nogen grad afbøde problemet", siger Mogens Jensen. 

støtteloft ikke på vej

Det er desuden blevet muligt at indføre et loft for, hvor meget direkte støtte en bedrift kan få, hvilket vil ramme større bedrifter.

Det er dog frivilligt, og det er ikke noget den danske fødevareminister har tænkt sig at indføre, siger han til Altinget:

"Fra den danske regerings side kommer vi ikke til at lave et støtteloft, og det handler simpelthen om, at vi er nødt til at give landbrugsstøtte i Danmark, der passer til den type bedrifter, vi har, og den økonomi, der er i de bedrifter, vi har. Det ville ikke give mening", siger Mogens Jensen til mediet.

Ministeren henviser til, at en gennemsnitlig bedrift i Danmark er på cirka 68 ha, mens snittet i Rumænien er på fire ha.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle