Minister efter it-kaos: Forhåbentlig opstår de samme fejl ikke næste år

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) finder det ærgerligt, at en række landbrugskonsulenter har oplevet frustrerende arbejdsvilkår i forbindelse med dette års ansøgningsrunde. Fejl skal holdes på absolut minimum i fremtiden, lyder det fra ministeren i et svar i Folketinget.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er nu vendt tilbage med svar på bunken af spørgsmål, som han fik i maj omkring it-problemerne i årets EU-ansøgningrunde fra Venstres Erling Bonnensen.

En ansøgningrunde hvor mange af de konsulenter i landbrugsrådgivningen, som arbejder med systemerne igen i år har klaget over miserable arbejdsvilkår. Arbejdsvilkår der ligefrem for konsulenter til at søge væk fra deres job.

I forbindelse med Erling Bonnesen endnu engang havde fremsat en bunke spørgsmål om sagen, så lød det fra Venstre-manden for en måned siden, at nu må ministeren slå i bordet og få løst it-problemerne en gang for alle.

Fra Rasmus Prehn lyder det i et af svarene, at han da også forventer, at næste års ansøgningrunde ikke bliver præget af så mange fejl, som det har været tilfældet i år. Han fortæller, at Landbrugsstyrelsen har høstet en række erfaringer vedrørende det nye Tast selv-system, som man benytter til at indsende EU-ansøgningerne.

- Forhåbentlig vil det resultere i, at nogle af de fejl, som brugerne har oplevet i år, ikke opstår ved kommende ansøgningsrunder, lyder det fra ministeren.

Ikke tilfredsstillende

I et svar på et spørgsmål om, hvordan man sikrer. at Landbrugsstyrelsens it-system for ansøgninger af arealstøtte kører fejlfrit næste gang, indleder fødevareministeren med at beklage over for de landbrugskonsulenter, hvis arbejdsvilkår er blevet forringet under de måneder, hvor ansøgningsrunden kørte.

- Lad mig starte med at slå fast, at jeg finder det ærgerligt, at en række landbrugskonsulenter og landbrugere har oplevet frustrerende arbejdsvilkår i forbindelse med dette års ansøgningsrunde om arealstøtte. Det er ikke tilfredsstillende, lyder det fra ministeren.

Han fortæller, at det er Fødevareministeriets klare målsætning, at de it-systemer, som brugerne møder skal være gennemtestede, således antallet af fejlene bliver minimieret, og brugerne dermed ikke bliver mødt med tidskrævende it-udfordringer.

- Dette er ikke lykkedes i tilstrækkelig grad i dette års ansøgningsrunde om arealstøtte, hvor ansøgerne desværre har oplevet fejl i systemet. Og det er klart, at det heller ikke er i overensstemmelse med tankerne hos styrelsen, lyder det fra Rasmus Prehn.

Han oplyser i sit svar, at han sætter sin lid til en plan, som Landbrugsstyrelsen har lavet forud for næste års ansøgningsrunde. Det er en plan, der hænger tæt sammen med et nyt it-projekt, der skal gøre Landbrugsstyrelsens it-system klar til at håndtere de ændringer, som den landbrugsreform fra EU medfører. Et projekt ministeren i øvrigt under et samråd i januar sagde, at han frygter forsinkelser for.

Fra Rasmus Prehn lyder det, at der er stort fokus i Landbrugsstyrelsen på at sikre stabile it-systemer. Helt undgå fejl i fremtiden vil han dog ikke garantere.

- Der kan ske uforudsete ting, som gør, at der skal laves fejlrettelser under ansøgningsrunderne. Det vil være svært helt at undgå også fremadrettet, men der vil være stort fokus på at holde det på et absolut minimum, lyder det fra ministeren.

46 fejl

På en liste ministeren har præsenteret over driftsforstyrrelser i forbindelse med årets ansøgningsrunde bliver 46 fejl remset op. 

Den fejl, som Landbrug & Fødevarer og konsulenter især har påtalt under årets ansøgningsrunde, som handler om, at det på et tidspunkt ikke var muligt at indsende ansøgninger, hvor der var over 70 marker, der lyder det fra ministeren, at Landbrugsstyrelsen har oplyst, at det under hele ansøgningsrunden har været muligt at indsende sådanne ansøgninger.

- Nogle brugere oplevede dog under ansøgningsrunden, at store ansøgninger ikke kunne indsendes.
Styrelsen anbefalede derfor i perioden fra den 22. marts 2022 til den 6. april 2022, at brugerne ventede med at indsende ansøgninger, der indeholdt mere end 70 marker, lyder det fra ministeren, der fortæller, at Landbrugsstyrelsen i denne periode gennemførte nogle forbedringstiltag, som medførte, at det gik hurtigere at indsende de store ansøgninger.

Årets ansøgningsrunde til EU-støtte åbnede 1. februar og endte 28 april.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle