Minister frygter forsinkelser på endnu et it-projekt i Landbrugsstyrelsen

Det ene af to it-projekter i Landbrugsstyrelsen, der er i gang på grund af den nye EU-landbrugsreform er forsinket og bliver 50 procent dyrere end antaget. Nu antyder ministeren, at der er risiko for, at det andet - og større - it-projekt i forbindelse med reformen også kan gå hen at blive forsinket.

"Lad mig igen beklage. Det er ikke tilfredsstillende".

Sådan lød det  fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), da han torsdag formiddag under et åbent samråd i Folketingets Finansudvalg beklagede, at det ene af to it-projekter, som Landbrugsstyrelsen gennemfører for at få gjort sine it-systemer klar når den kommende landbrugsreform EU træder i kraft, kraftigt kommer til at overskride budgettet. I forvejen er projektet også forsinket i 10 måneder.

It-projektet det handler om hedder 'CAP2020 IT Fundament'.

Ministeren har i december bedt Folketinget om at sige god for, at budgettet i projektet bliver hævet fra 67,3 millioner kroner til 99,9 kroner. En stigning på 50 procent. Projektet forventes afsluttet i november 2022.

To projekter

Det andet - og endnu større it-projekt i forbindelse med EU's landbrugsreform - har navnet 'CAP2020 IT regelimplementering', og det projekt har et budget på 280 millioner kroner, og bygger altså ovenpå det første projekt.

Det større projekt blev godkendt af Finansudvalget i maj sidste år, og under samrådet torsdag formiddag antydede ministeren, at også nummer to projekt kan blive ramt af både forsinkelser og fordyrelser.

"For det ikke skal være løgn desværre, så er der også ved det spor, der handler om implementering af regler også nogle udfordringer", indledte Rasmus Prehn samrådet, da han ville forklare forskellen på de to it-projekter, som Landbrugsstyrelsen har gang i, og som begge vedrører den kommende landbrugsreform.

Adspurgt af Venstres Troels Lund Poulsen, der havde indkaldt til samrådet, hvad det var for udfordringer, som ministeren hentyder til, når det kommer til det 280 millioner kroner dyre it-system, så lød det fra ministeren:

"Jeg kan godt forstå spørgsmålet."

"Når jeg nævner det, så er det fordi, at jeg klog af skade ved, at der kan opstå noget. Jeg er ikke blevet oplyst om, at der ligger et eller andet potentielt på lur. Men jeg kan bare ræssonere mig frem til, at når vi har et fundament, som nu er i en forsinkelsesfase, og så skal man have bygget noget ovenpå  (...) Så kan jeg ikke lade være med at tænke, hvis der er et problem med fundamentet, så må det næsten medføre, at det andet system også bliver forsinket", sagde Rasmus Prehn.

Han vendte sig her mod den embedsmand, der altid assisterer en minister under et samråd, og sagde, at som han forstår det, så er der ikke noget latent, der ligger og lurer, så man nu fra ministeriet kan sige, at det større it-projekt også bliver forsinket. 

Her blev der svaret nej.

Fra ministeren lød, det at han dog ikke tør garantere, at der ikke kommer til at ske forsinkelser ved det andet af de to it-projekter i Landbrugsstyrelsen.

Leverandørskifte

Under samrådet gengav ministeren den forklaring, som Landbrugsavisen også omtalte tidligere på ugen, at det især er et leverandørskifte i forbindelse med opdateringen af Internet Markkort, som er årsag til, at it-systemet 'CAP 2020 IT Fundament' bliver dyrere. Desuden har man hævet en risikopulje i projektet, som netop skal bruges, hvis der opstår uforudsete meromkostninger i projektet.

Det er altså ikke sikkert, at der bliver behov for alle de 32,6 millioner kroner plus renter, som ministeren beder om, at budgettet bliver udvidet til.

EU's landbrugsreform træder i kraft i 2023, og her skal it-systemerne hos Landbrugsstyrelsen altså være oppe at køre.

Faktaboks

To projekter

Projektet 'CAP 2020 IT Fundament' blev sat i gang i efteråret 2019, og i marts sidste år blev det meldt ud, at projektet bliver 10 måneder forsinket. Projektet forventes afsluttet 1. november 2022. Det er det projekt, som der nu bliver bedt om flere penge til. Først var der budgetteret med 67,3 millioner kroner, men nu bliver der bedtd om 99,9 millioner kroner plus renter. Det handler om at skabe it-fundamentet, som skal bruges til at  forud for det efterfølgende IT-projekt, som skal implementere reglerne.

Projektet 'CAP 2020 IT regelimplementering'. Det blev der bevilliget penge til i foråret via et aktstykke fra ministeren og har en økomisk ramme på 280,5 millioner kroner plus renter.  Det projektet skal sikre understøttelse af administrationen af de regler, krav og intentioner, der blev defineret i aftalen om EU's landbrugsreform.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle