Frustration blandt konsulenter: Styrelse afviser at forlænge frist for indsendelse af fælleskemaet

Igen i år opfordrer Landbrug & Fødevarer til, at Landbrugsstyrelsen udsætter fristen for indsendelse af fælleskemaet, som bruges til at søge om grundbetaling og andre EU-støtteordninger. Systemet er fyldt med fejl, lyder det fra L&F’s EU-direktør, Niels Peter Nørring. Styrelsen afviser indtil videre at rykke fristen.

Om præcis 14 dage – den 22. april – udløber fristen for at indsende fællesskemaet for ansøgninger om grundbetaling og andre støtteordninger til Landbrugsstyrelsen.

Står det til Landbrug & Fødevarer, så bliver den frist rykket en uge eller to.

Anmodningen om at rykke fristen sendte man fra landbrugsorganisationen allerede 30. marts. Torsdag blev anmodningen afvist fra Landbrugsstyrelsen. 

Det oplyser Niels Peter Nørring, klima- og EU-direktør hos Landbrug & Fødevarer.

Landbrugsstyrelsens begrundelse for ikke at forlænge fristen lyder – som det også har gjort tidligere år –  at en fristforlængelse vil have konsekvenser for styrelsens efterfølgende sagsbehandling, idet fristen er tilpasset med henblik på at nå udbetalingsmålene.

Normalt har Landbrugsstyrelsen et mål om at have udbetalt til 90 procent af ansøgerne senest 15. december et givent år. Styrelsen oplyser til Landbrug & Fødevarer, at de dog følger udviklingen tæt, og dermed afviser man altså ikke kategorisk en fristforlængelse.

Afvisningen af anmodningen af fristforlængelse her og nu vækker dog frustration blandt de konsulenter, som lige nu udfylder de komplicerede ansøgningsskemaer.

Sidste år afviste Landbrugsstyrelsen også at forlænge fristen inden den så alligevel – blot to dage før fristens udløb – blev udsat med fire dage.

Nedbrud efter nedbrud

Fra Niels Peter Nørring lyder det:

- I år har vi ikke oplevet nedbrud efter nedbrud, som har været årsagen andre år, når vi har bedt om fristforlængelse. Til gengæld har konsulenterne i år stået over for fejl efter fejl. Og fejl betyder, at man får en meget besværlig ansøgningsproces, siger han.

Han fortæller, at fejlene også har blokeret for, at man kan indsende ansøgninger. 

- På et tidspunkt kunne store bedrifter med mere end 70 marker ikke sende deres ansøgninger ind. Her lyder det så nu, at det problem er løst. Men det er rent faktisk ikke muligt at sende gødningskvote- og efterafgrødeskemaet ind lige nu. Og det er et krav til økologerne, at de skal sende sådan et skema ind, siger Niels Peter Nørring.

Han fortæller, at arbejdsvilkårene for konsulenterne er helt urimelige.

- Alle de her fejl på fejl har betydet, at siden ansøgningsrunden startede i februar, så har vi haft konsulenter, som har måtte tage aftener og weekender i brug. Vi har rådgivningscentre, som er kommet meget bagud i forhold til sidste år. Det gælder ikke mindst på økologi-området, siger Niels Peter Nørring.

Han fortæller, at en udmelding om en fristforlængelse nu, selvom der stadig er to uger tilbage til fristen udløber, kun vil være rimelig i forhold til, at der er en påske forude i næste uge. Og som det ser ud nu, så vil mange konsulenter være nødt til at arbejde i påsken for at kunne nå at komme i mål med ansøgningerne.

Må arbejde i påsken

Det kan Per Jensen, afdelingsleder hos Økologisk VKST kun nikke genkendende til. Han skønner, at hans afdeling er 30 procent bagud i forhold til sidste år på samme tid, når det kommer til EU-ansøgningerne.

- Der er ikke noget, der har fungeret i år. Det er et nyt system, som vi kører i. Og det er jo også fint nok, da vi "vender det hele om" i 2023 (på grund af ny EU-reform, red.), og så vil vi være vant til at køre i det nye system til den tid. Men så mange fejl, som vi har i det nye system. Det havde vi ikke ventet, siger han.

Fra Per Jensen lyder det, at han havde håbet, at Landbrugsstyrelsen viste lidt mennskelighed, og rykkede fristen nu, så konsulenterne kunne få lidt ro her op til påske.

- Vi kan jo ikke gøre vores arbejde færdigt. Og så vokser bunkerne altså.

- Og det er ligesom om, at Landbrugstyrelsen ikke ser, at vi altså også har andre opgaver end at lave ansøgninger, siger Per Jensen.

Faktaboks

Udsat år efter år

Det hører til sjældenhederne efterhånden, at fristen for at indsende fællesskemaet ikke bliver udsat:

I 2021 blev fristen rykket to arbejdsdage på grund af it-problemer.

I 2020 var det corona, der blev angivet som årsag. Her blev fristen rykket 14 dage.

I 2019 – også efter massivt pres - blev fristen rykket i ni dage, som følge af it-problemer. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle