Minkavler: "Jeg har opgivet alt håb om at komme i gang igen"

Aftalen om kompensation og erstatning til minkerhvervet efterlader ikke meget håb for minkavler Kristian Frederiksen.

Lige nu er det nag og bitterhed, der raser i tidligere minkavler Kristian Frederiksen.

Mandag aften blev et politisk flertal enige om en aftale om erstatning og kompensation til minkavlerne for op til 18,7 mia. kroner. I aftalen er der blandt andet også sat beløb af til kompensation for følgeerhvervene og til nedrivning af de nu tomme minkhaller.

Det er alt sammen meget godt, men bitterheden har bidt sig fast i Kristian Frederiksen.

"Vi vidste jo, at der ville komme en aftale på et tidspunkt, og vi er da også glade for det, men umiddelbart er følelsen hos mig bare bitterhed. Jeg bærer nag, og jeg bliver aldrig enig i den beslutning som politikerne har taget om at lukke erhvervet ned", siger Kristian Frederiksen helt ærligt.

En del af bitterheden bunder i, at corona-smittede mink i udlandet ikke er blevet slået ned. Samtidig trykker det også, at visse partier ikke har skjult deres glæde over, at erhvervet nu får umådeligt svært ved at komme i gang igen.

"Jeg synes, det skinner så tydeligt igennem, at nogle partier har stemt for aftalen for at lukke minkbranchen. Blandt andet har politikere fra SF sagt, at vi ikke burde få en krone, men nu stemmer de for aftalen uden at blinke", siger Kristian Frederiksen.

Kommer ikke i gang igen

Modsat mange andre har Kristian Frederikse de sidste år investeret i at øge produktionen på sin farm, hvor han bor med sin familie. De sidste tre år har han fået 1000 tæver mere, så han i alt havde 22.000 dyr inklusiv avlsdyr. 

"Selvfølgelig er jeg ikke ligeglad med pengene - og jeg takker ikke nej til dem. Men jeg har opgivet alt håb om at komme i gang igen som minkavler, det kan jeg ikke med min økonomi", siger Kristian Frederiksen, der også var formand for Gjøls Pelsdyravlerforening.

"Så længe erstatningen ikke er faldet, så står min gæld og trækker renter, så frustrationen er ikke ovre endnu. Det er glædeligt, at vi er kommet et skridt nærmere, men jeg har stadig ikke set en eneste krone".

Ifølge beregninger fra Finansministeriet vil en "gennemsnitlig minkavler" med 2670 avlstæver, hvilket er lidt færre end Kristian Frederiksen havde, få mellem 11 og 13 millioner kroner i løn for aflivning, kompensation og erstatning.

Formentlig et 0 for lidt

Erstatningen er vigtigt for at minkavlerne kan komme videre, men Kristian Frederiksen kæmper med at forblive optimistisk.

"I forhold til beløbene er der ikke meget at sige. Det bliver individuelt fra farm til farm. Men jeg vil tro, at ligesom med alt andet i det offentlige, så er der sat et nul for lidt på", siger Kristian Frederiksen og fortsætter:

"Det lyder åndsvagt, at man er hidsig over at få millioner af kroner, men jeg har så lidt tiltro til dem inde i folketinget. Jeg slapper først af, når det er fuldt og endeligt afgjort, pengene står op kontoen og stalden revet ned. Så kan det være at bitterheden også letter lidt".

Faktaboks

Mink-aftalen

  • Hver farm skal igennem en individue vurdering og ekspropriationsproces.
  • Staten estimerer at udgifterne til løn, kompensation, erstatning mv. kommer til at ligge på mellem 15,5 og 18,7 mia. kr. ifølge aftalen. 
  • Aftalen er udformet således, at minkavlerne får erstatning for 10 års fremtidig drift, hvilket sniger sig op på knap ni mia. kr.
  • Inklusiv erstatning for aflivede, ikke pelsede dyr i 2021 samt lukkeomkostninger skal minkavlerne have mellem 10,8 og 11,8 mia. kr.
  • Følgeerhvervet står til at modtage mellem 3,1 og 4,1 mia. kr. 
  • Derudover kommer nedrivning af produktionsanlæg, som kommer til at ligge på mellem 1,5 og 2,7 mia. kr. 
  • Her er i øvrigt værd at bemærke, at der er afsat yderligere 100 mio. kr. til at gennemføre taksationskommisioner til alle minkvirksomhederne.
  • Ifølge beregninger fra Finansministeriet vil en "gennemsnitlig minkavler" med 2670 avlstæver, hvilket er lidt færre end Kristian Frederiksen havde, få mellem 11 og 13 millioner kroner i løn for aflivning, kompensation og erstatning. Den gennemsnitlige minkavler har dog en gæld på 8,7 millioener kroner, men kan for nogen være højere.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle