Sjælland slipper bedst fra krisen

Bunden er ikke gået ud af ejendomsmarkedet på Sjælland, og der er flere købere end sælgere.

Sjælland har tilsyneladende undgået den krise, som har ramt især jyske landmænd.

»Der er reelt ingen landbrugskrise på Sjælland. Der er på ingen måde udfordringer for os på Sjælland. Der er ikke det gældsniveau, og det er undtagelsen, at der ikke er fuld dækning til alle, når en ejendom bliver solgt.

Krisen i landbruget er vest for Storebælt og især vest for Lillebælt, men du får mig ikke til at sige, at sjællændere er mere fornuftige end jyder. Til gengæld er der nok nogle jyske kommuner, der har været hurtigere til at give miljøgodkendelser, siger direktør Jens Kr. A. Møller, DLR.

Naboer med købekraft

Udviklingschef Peter Jørgensen, Gefion, er enig.

»Det skyldes en kombination af mange ting. Der er slet ikke den samme tæthed af husdyrbedrifter på Sjælland som i Jylland, og de er desuden mindre og har ikke ekspanderet nær så meget som andre steder i landet. Samtidig har planteavlerne klaret sig fornuftigt. Det betyder, at der er naboer med købekraft. Lige nu er der et svinebrug på 100 hektar til salg, og der er mange interesserede købere. Vi har derimod ikke set store ejendomme med for eksempel 2.000 søer til salg,« siger Peter Jørgensen.

Selv om landmændene på Sjælland også er pressede, fungerer markedet bedre og lidt anderledes end andre steder, påpeger han. Ejendomme på 50-100 hektar bliver ofte handlet i udbud, hvor ejendomsmægleren for eksempel henvender sig til ti mulige købere i området. På den måde bliver det ikke offentliggjort.

Nødlidende ejendomme

Der er også nødlidende ejendomme og konkurser på Sjælland, men det er ikke mere end markedet kan klare, mener Peter Jørgensen.

»Hvis man ser på de nødlidende ejendomme, har konkurser ikke været anvendt ret meget på Sjælland, fordi man som regel finder en fornuftig løsning sammen med banken,« siger Peter Jørgensen.

For de unge er det også rigtig svært på Sjælland, og de bliver slet ikke spurgt, når der er ejendomme i udbud.

Peter Jørgensen peger desuden på, at der på Sjælland ikke er små, lokale pengeinstitutter, der er stærkt gearet i forhold til landbruget.

»Roskilde Bank var kendt for at være meget åbne for investeringer, men nu er der kun fire-fem store banker plus Sparekassen Sjælland. De store banker har nok været mere konservative og ikke ladet sig rive med, og det er måske det, vi nu ser en positiv effekt af,« siger han.

Flere købere end sælgere

»I Østdanmark er køberskaren større end sælgerskaren. Bunden er ikke gået ud af markedet. Der er en god balance, og de ejendomme, der kommer til salg, kan sagtens opsuges,« siger ejendomsmægler Jan Vistisen, EDC Videbæk, der sidste år solgte seks produktionsejendomme på Sjælland.

»Jorden er bedre og ejendomspriserne højere på Sjælland. Mange landmænd sidder rigtig godt i det, for eksempel hvis bedriften har været i slægtens eje i generationer. Flere har også bierhverv, der er bedre lønnet - eller konen har det. De har også en lavere bankfinansiering.«

Vil gerne købe jord

»Tidligere fulgtes jordpriserne ad, men nu er jordpriserne i Danmark ved at bevæge sig i to forskellige retninger. På lerjord er priserne på gode, store marker stabile eller svagt stigende. På sandjord med lave udbytter er priserne derimod stagnerende eller svagt faldende, idet mange husdyrbedrifter ligger på dårlig jord.

Det klassiske billede er, at investorer gerne vil købe jord, mens bygningerne og især staldene er en udfordring, fordi man ikke tjener penge i staldene i øjeblikket.

Sælgerne må gøre op, om bygningerne har en fremtid. Hvis de ikke har det, handler det om en investering i jord, og på Sjælland er der faktisk investorer, der tror på, at det er en god investering over 10-20 år,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle