Nordjyske oksekødsproducenter efterlyser corona-støtte: Vi er helt i knæ

Corona-krisen rammer de danske kalve- og oksekødsproducenter hårdt. De efterspørger nu statslig støtte og opfodrer forbrugerne til at vælge det danske oksekød i køledisken.

Under corona-krisen er efterspørgslen på dansk kalve- og oksekød styrtdykket, og det samme er prisen.

Før krisen indbragte oksekød en i forvejen lav pris, som i dag er faldet med op til 2 kroner pr. kilo.
De lave priser sætter gang i en kædereaktion af store tab, producenter, der er nødt til at stoppe, og aflivninger af raske dyr.

Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse, hvor de efterspørger statslig støtte til de danske kalve- og oksekødsproducenter.

"Situationen bliver bare værre og værre herfra", siger Jens Verner Pedersen, der er ansvarlig for kvægproduktion i Agri Nords bestyrelse.

Prisfaldet skyldes manglende efterspørgsel på grund af Covid-19 fra især Italien og Spanien, som ellers er store aftagere. Det skyldes også, at alle danske fester, herunder konfirmationer som normalt aftager meget dansk kalvekød, er aflyst.

Kalveproducenter er hårdt ramt på økonomien

For slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen ved Tjele betyder prisfaldet på kalv et fald på 200 kroner pr. kalv. Det svarer til 250.000 kr. på et år

"Jeg må prøve at finde besparelser. Det var stramt i forvejen med den faldende notering, og corona gør det endnu sværere med det sidste prisfald. Det er barsk", fortæller han.

For Jens Verner Pedersen, der selv er mælkeproducent, betyder det et indtjeningstab på cirka 100.000 kroner på et år i manglende indtægter for slagtekøer og tyrekalve.

I værste fald kan prisfaldet betyde, at han er nødt til at slå tyrekalve ned allerede ved fødslen.

"Og det har vi ellers lovet os selv i branchen, at det ikke måtte ske", siger han.

Hos kødkvægsproducenterne har de faldende priser allerede fået konsekvenser.

"Vi er helt i knæ, og mange af mine kollegaer er allerede i fuld gang med at slagte ned", siger Per Laursen, der selv har 40 moderdyr. Han taber selv med den nuværende notering 60.000 kroner om året.

"Det er i forvejen ikke nemt at lave nogen stor økonomi i kødkvæg, og vi har ingen steder, vi kan minimere vores omkostninger. Maskinstation og korn koster jo det, det koster, siger han, der ligesom størstedelen af sine kollegaer har kødkvæg som en hobby ved siden af et lønmodtagerjob.

Efterlyser statsstøtte

Sammen med kalveproducent Troels Hedelund Rasmussen og kødkvægsproducent Per Laursen forsøger Jens Verner Pedersen nu at råbe både politikere og forbrugere op. Kalve- og okse-kødsproducenterne skal have en hjælpepakke ligesom andre erhverv, der er direkte ramt af corona-krisen.

"Her og nu har vi akut brug for en hjælpepakke til kalve- og oksekødsproducenterne", siger Jens Verner Pedersen.

De foreslår også, at hvis der kommer statslig støtte til at få gang i hotel- og restaurationsbranchen efter krisen, så skal det være et krav, at hoteller, restauranter og lignende bliver pålagt at bruge danske fødevarer.

Forbrugeren skal købe dansk

Også den danske forbruger skal være med til at støtte de danske producenter, hvis man spørger Agri Nord. 

"Den danske forbruger kan også være med til at støtte os danske landmænd ved at vælge dansk kalve- og oksekød og droppe de udenlandske varianter, selvom de måske er billigere", siger Jens Verner Pedersen.

Normalt eksporteres cirka halvdelen af alt det oksekød, der produceres i Danmark, til udlandet, særligt Sydeuropa.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle