Novo Nordisk Fonden investerer 17,6 millioner i forskning i cellekød

Novo Nordisk Fonden bevilliger 17,6 millioner kroner til et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og DTU, der skal udvikle en måde hvorpå man kan dyrke kød og mælk i laboratorier.

I dag kommer vores kød og mælk fra køer der står i stalde, men i fremtiden kommer det måske fra reagensglas og petriskåle. 

Nu har Novo Nordisk Fonden i hvert fald investereret i et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der skal udvikle den såkaldte cellebasrede forskning.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Projektet har navnet SusCellFood - Sustainable Produktion of Cultured Meat and Milk, og har til formål at udvikle en ny måde hvor man kan genere animalske produkter i et laboratorium. Sådan som det er blevet gjort hidtil, er nemlig både dyrt og udfordret af etiske problemer.

Når forskere i dag dyrker muskelceller for at frembringe et kultiveret kødprodukt, sker det ved, at muskelceller fra kalve eller grise placeres i et såkaldt medium, der giver cellerne næring og får dem til at vokse. På samme måde placeres yverceller i et næringsmedium hvis man vil dyrke mælk i et laboratorium. Indtil videre indeholder næringsmediumet et såkaldt føtalt kalveserum.

KALVEFOSTRE udskiftes med alger og gær

Det føtale kalvesrum udvindes fra kalvefostre og det er hverken billigt eller etisk uproblematisk. Derfor skal det nye forskningsprojekt, være med til at udvikle en ny måde, hvor man kan dyrke muskel- og yverceller, uden at bruge føtalt kalveserum.

- Det er et vigtigt forskningsprojekt, fordi vi skal udvikle et medie, der både er etisk acceptabelt for forbrugeren samtidigt med, at det er omkostningseffektivt, så det bliver billigere og dermed et reelt alternativ til føtalt kalveserum, som vi bruger i dag til at udvikle kultiveret kød og mælk, fortæller Jette Feveile Young fra AU Food, der skal lede det firårige forskningsprojekt.

I projektet vil forskerne erstatte kalveserumet med næringsstoffer fra gær og alger, og forventningen fra Novo Nordisk Fonden er, at projeketet kan være med til at rykke udviklingen af cellebaseret fødevareproduktion i en ny retning. 

- Cellebaseret produktion af kød og mælk har potentiale til at understøtte en alternativ produktion af eksisterende fødevarer, men der er brug for teknologiske og videnskabelige fremskridt på området. Det er vores forventning, at arbejdet i SusCellFood vil bidrage til denne udvikling, og at resultaterne fra forskningen kan være endnu en bioteknologisk brik i arbejdet med den grønne omstilling af vores fødevareproduktion, siger Claus Felby der er senior vice-direktør ved Novo Nordisk Fonden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle