Nu skal minister se på dødsulykke hos Danish Crown

Formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg vil have minister til at gennemgå samtlige arbejdsulykker med lignende kassevasker, der kostede slagteriarbejder livet.

De store industrielle opvaskemaskiner, som står på danske slagterier og mejerier, skal tjekkes og kontrolleres, så ingen mennesker kan komme til skade eller blive klemt ihjel i dem.

Det fastslår formand for beskæftigelsesudvalget i Folketinget, Bjarne Lausten (S), efter en voldsom ulykke i juni på Danish Crowns slagteri i Blans ved Sønderborg, der kostede den 44-årige reparatør Michal Meyer livet.

Det skriver Fagbladet 3F.

På baggrund af en henvendelse fra den afdødes far, Hans Erik Meyer, har Bjarne Lausten på udvalgets vegne spurgt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), om hun vil tage initiativ til at gennemgå samtlige arbejdspladser, hvor der står lignende maskiner, som den kassevasker, der kostede Michal Meyer livet.

- Vi skal have sikkerhed for, at maskinerne er indrettet og betjenes på en måde, så der aldrig sker sådan en ulykke igen, siger Bjarne Lausten.

- Og vi skal have sikkerhed for, at der ude på arbejdspladserne ikke bliver ændret eller pillet på konstruktionerne af de her maskiner, siger udvalgsformanden.

Tre strakspåbud

Michal Meyer blev 13. juni fundet livløs og fastklemt i en kassevasker på slagteriet i Sønderborg. Han døde tre dage senere.

Danish Crown fik efter ulykken tre strakspåbud, og af Arbejdstilsynets rapport fremgår det, at der var flere alvorlige fejl og sikkerhedsbrister ved kassevaskeren:

Der var ikke en hovedafbryder på betjeningspanelet, og kassevaskeren stod med spænding på. Dermed var der risiko for, at et 425 kilo tungt låg på maskinen kunne sænke ned over en ansat, der var i gang med at servicere, rengøre eller vedligeholde den.

De fire cylindre, som løftede og sænkede låget med et tryk på 800 kilo, flyttede sig på grund af en fejl ikke med samme hastighed. Det betød, at låget blev trukket skævt, stødte imod faste dele på maskinen og ikke kunne lukke helt i. 

Derfor var de ansatte nødt til at trække i låget for at få det helt på plads – og opholde sig i farlig nærhed af klemningssteder mellem låget og faste dele på kassevaskeren.

Arbejdstilsynet bad efter ulykken også om en udtalelse fra Sikkerhedsstyrelsen, som på flere punkter vurderede, at kassevaskeren ikke levede op til maskindirektivet.

Danish Crown afventer rapport

Danish Crown fik efter ulykken blandt andet et strakspåbud om at tage kassevaskeren ud af drift, indtil fejlen eller skaderne på den var udbedret.

- Vi har gennemgået udstyret og kassevaskeren, men afventer stadig Arbejdstilsynets endelig rapport om ulykken, siger pressechef Jens Hansen, Danish Crown, til Fagbladet 3F. 

Sidste år døde 43 mennesker efter en ulykke på jobbet i Danmark. Det var det højeste antal i 15 år. I år har foreløbig 14 mennesker ifølge Arbejdstilsynets ulykkesbarometer mistet livet i forbindelse med arbejdsulykker.

/brahe
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle