Ny Claas smager på afgrøderne for første gang

På gården Bredmose ved Ringkøbing var 26-årige markmand Mads Mortensen pilot i gårdens nye Claas Lexion 660, da han tærskede rug.

Siden han var 13-14 år, har Mads Mortensen på den ene eller anden måde hjulpet til i landbruget. Alligevel valgte han at læse til tømrer, da han skulle vælge en uddannelse.

"Da jeg blev færdig, tog jeg et år til Australien, hvor jeg høstede med en maskinstation fra nord til syd på østkysten, og da jeg kom hjem, blev vi enige om at fastansætte mig hos Jesper", fortæller Mads Mortensen.

I dag har den 26-årige tømrer været ansat hos Jesper Aarup på gården Bredmose ved Ringkøbing i fire-fem år som markmand. Her dyrker de hvede, raps, vårbyg og rug på 390 hektar, hvoraf det meste går som foder til gårdens 650 søer.

Den 21. august var Mads Mortensen i gang med at høste rug i bedriftens nye Claas Lexion 660.

"Overordnet set gik det fantastisk. Især i vores hvede og rug har den præsteret godt. Vi manglede kapacitet på motoren, og derfor investerede vi i en ny", siger Mads Mortensen.

"Vi havde et lille uheld sidste søndag, hvor der var smeltet hul i dieseltanken. Der havde lagt sig noget skidt bag ved dieseltanken, som var svær at blæse ud, og så har det ligget og ulmet. Så vi måtte bruge en dag på at få monteret en ny tank".

Regn har påvirket vårbyg

Som mange andre steder i landet, har Mads Mortensen været plaget af ustadigt vejr i to uger fra starten af august. Det er især gået ud over vårbyggen.

"Vi havde nogle få steder med hvede, hvor vi nok skulle have høstet noget før, men især vores vårbyg har været hårdt ramt af blæst og regn, fordi det er nækket ned, og vi havde mange problemer med at få det samlet op", fortæller Mads Mortensen.

Nogle dage høstede de med en vandprocent på op til 19 procent. Heldigvis har de seneste dage med godt vejr sat gang i processen, og i fredags blev de færdige med årets høst.

"Vi prøvede at høste mellem bygerne, men siden sidste torsdag har vi kørt hele dagen. Så snart vi kunne komme i skåret, så gjorde vi det. Det har været en hektisk slutspurt, men det er gået fantastisk, og vi fik nogle fornuftige varer ind".

Nu skal mejetærskeren rengøres, inden den kommer på vinterhi, og Mads Mortensen skal i gang med at så hvede og rug.

Med de indsendte fotos deltager Mads Mortensen i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle