Ny lov lemper klimakrav for new zealandske landmænd

De New Zealandske landmænd får nu et lavere mål for reduktion af metangas

En separat plan for metangas i New Zealands historiske lovgivning om CO2 neutralitet i 2050 bliver set som et hidtil uset skridt fremad af eksperter over hele verden, der efterlyser fair forhold for landbrug i klimadebatten.

Det skriver irishexaminer.com og The Guardian.

Med planen er New Zealand det første land, der anerkender den videnskabelige teori, der vurderer at Parisaftalen overvurderer den meget udskammede metans potentiale i forhold til den globale opvarmning.

De lavere mål for reduktionen af metan skal ses som en anerkendelse af, at metan bliver i atmosfæren i meget kortere tid end CO2, som er den væsentligste drivhusgas.

Klimamål  er lovbestemt

Den New Zealandske regeringen vedtog torsdag i sidste uge, at landets mål om at være CO2 neutrale i 2050 skal være lov og begge politiske fløje støttede op om beslutningen. Målet er i overenstemmelse med Parisaftalen fra 2015.

Senest i 2050 skal det være slut med fossile drivhusgasser, hvilket ligeledes er i overensstemmelse med Parisaftalens mål. I samme periode skal landbrugets metanudslip sættes ned med 24-47 procent.

Lovgivningen har dermed en mindre hård tilgang til metanudledning end til andre drivhusgasser, men målsætningen er stadig en reduktion på 10 procent i 2030 og op til 47 procent i 2050.

"Landbrug er naturligvis utrolig vigtigt for New Zealand, men det skal også være en del af løsningen", har Premierminister Jacinda Ardern tidligere udtalt til den new zealandske avis News Now.

I landbruget mener man stadig at målene for metan er for høje.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle