Ny opgørelse: Så mange hektar har udlandet købt af dansk landbrug

Ny evaluering fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, hvem der har opkøbt dansk jord siden primo 2015. Evalueringen er udarbejdet efter flere henvendelser fra Familielandbruget, der er bekymret over udenlandske kapitalfondes opkøb af dansk jord.

En lempelse af landbrugsloven i 2015 betød, at det blev nemmere for udenlandske købere at få fingre i den danske muld.

En evaluering fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at ca. 300 udenlandske selskaber ejer 16.800 ha dansk landbrugsjord.

Størsteparten ejes af selskaber fra EU. Derudover ejer ca. 1.750 personer med udenlandsk statsborgerskab 49.700 ha, hvor også størsteparten er personer fra EU.

Samlet har ca. 66.500 ha dansk landbrugsjord udenlandsk ejerskab. Dette svarer til 2,5 procent af det samlede danske landbrugsareal på ca. 2,6 mio. ha.

Det skriver Familielandbruget i en pressemeddelelse.

Familielandbruget har bedt om evaluering

Der har været flere omtaler i medierne om større opkøb af dansk landbrugsjord af udenlandske og danske kapitalfonde, og det har bekymret Familielandbruget. Derfor har foreningen over længere tid bedt Miljø- og Fødevareministeriet om en evaluering af, hvordan udviklingen er gået.

Efter flere henvendelser har fødevareminister Mogens Jensen nu fået ministeriet til at udarbejde en evaluering af udviklingen af opkøb af den dansk jord siden januar 2015.

Det glæder Lone Andersen, formand for Familielandbruget i Landbrug & Fødevarer.

"Vi mener, at det er rettidig omhu at evaluere på en så stor lovændring løbende, for tingene kan hurtig udvikle sig i en skæv retning. Det har vi set med den amerikanske kapitalfond Blackstone, der er i gang med at opkøbe store dele af København", siger Lone Andersen og fortsætter:

"Danmarks jord er et værdifuldt spisekammer og vores landdistrikter er sårbare for yderligere affolkning. I Familielandbruget mener vi, at det er vigtigt at ejerne af landbrugsjorden bor i lokalområdet, og derved er en aktiv del af de store udfordringer, vi står med i forhold til klima og biodiversitet, den multifunktionelle jordfordeling og ikke mindst udfordringerne med afvanding og kvælstofreduktionen. Derfor håber vi, at Miljø- og Fødevareministeriet vil opdatere analysen jævnligt, så vi løbende kan følge udviklingen".

 

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle