Nye dagpengeregler spænder ben for ægtefællen - sådan kommer du udenom

Medarbejdende ægtefæller bliver hårdt ramt af nye efterlønsregler. Det er dog til dels muligt at komme udenom reglerne.

Når de nye regler om arbejdsløshedsdagpenge og efterløn for selvstændige træder i kraft 1. oktober, kan det få store konsekvenser for medarbejdende ægtefæller. 

For i stedet for at kigge på virksomhedens økonomi, bliver der nu kigget på, hvor meget der bliver beskattet som indkomst af virksomhedens overskud hos den medarbejdende ægtefælle.

Og det vækker skepsis hos Ulrik Andersson, økonomikonsulent hos Centrovice.

"Det er måske reelt nok nogle gange, for du skal selvfølgelig ikke have mere i efterløn eller dagpenge, end du reelt set har tjent, men virksomhedens indkomst kan svinge rigtig meget op og ned," siger Ulrik Andersson fra Centrovice.

"Hvor man tidligere kiggede på virksomhedens indkomst som grundlag, så kigger man fremover kun på det, der er overført til ægtefællen".

Med store forskelle i indtægten fra år til år, er der ligeledes stor forskel på, hvor meget man kan overføre til ægtefællen. 

"Skat har for 2018 fastsat 235.800 kroner som det maksimale beløb, man kan overføre til en medarbejdende ægtefælle nu, og når man skal beregne efterløn, skal man trække arbejdsmarkedsbidraget fra. Af det, der er tilbage, kan man maksimalt bruge 90 procent som grundlag. Det vil give nogle dagpenge eller efterløn på 195.000, hvor det maksimale er 223.000", siger han. 

Det beløb, der kan overføres, kan maksimalt udgøre 50 procent af virksomhedens overskud. 

"Rent faktisk vil man som medarbejdende ægtefælle aldrig kunne få den fulde sats, som en almindelig lønmodtager kan få", siger han. 

sådan undgår du ændringen

Hvis man vil uden om problemet, kan man lønansætte sin ægtefælle i stedet for, men det kan også give udfordringer. 

"Der kan være nogen, som ikke har ansatte - hvor det kun er manden og ægtefællen, der arbejder i virksomheden. Hvis ægtefællen skal lønansættes, skal han registrere sig som arbejdsgiver, og der skal indbetales til ATP, når hun rent fysisk skal have løn", siger han.

"Det koster også nogle penge at registrere sig som arbejdsgiver, og det giver noget administrativt bøvl oveni".

Hvis man som medhjælpende ægtefælle skal på efterløn i 2019, skulle man allerede have været lønansat per 1. januar i år.  

Han anbefaler, at man kontakter sin revisor eller socialøkonomikonsulenter i landboforeningerne, der har sat sig grundigt ind i de nye regler. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle