Spørgsmål

Min mand og jeg har fælleseje. Vi har ikke ægtepagt, så hvis vi bliver skilt, vil vi dele hele vores formue, som blandt andet er en landbrugsejendom. Min mand siger, at dermed er jeg godt sikret, og som det ser ud i dag, er jeg enig med ham. Vi har tre børn på to, syv og 10 år. Jeg har indtil vores yngste blev født haft et lønjob på deltid. Efter min barselperiode blev jeg medarbejdende ægtefælle.

Ved årsskiftet var der en del skriverier om ægtefællers pensioner. Min mand sætter hvert år ret store beløb ind på en ratepension. Jeg har en pension som lønmodtager, men kun en mindre ratepension ved siden af.

Bør vi overveje en ægtepagt?

Den tvivlende

Svar

Op mod to mio. danskere er gift - men der oprettes kun cirka 9.000 ægtepagter om året herhjemme.

Gør det noget? Ægtefæller har jo formuefællesskab, hvis ikke andet aftales. Ja, det gør noget!

Alt tyder på, at der bliver stadig større og større forskel på mænds og kvinders pensionsopsparinger, hvilket kan koste kvinderne dyrt ved en skilsmisse. Det er en af årsagerne til, at ægtepagt bør overvejes.

I skal nemlig ikke dele ratepensioner, hvis I bliver skilt. Så hvis I bliver skilt, vil du få din arbejdsmarkedspension og din egen ratepension men ikke del i din mands ratepension. Du vil muligvis kunne få lidt kompensation, men det er i praksis småtterier.

Hvis der er stor forskel på jeres private pensionsopsparinger, vil det alene være en god anledning til at overveje en ægtepagt, som lægger op til en deling af pensionerne i tilfælde af skilsmisse.

En anden årsag er jeres mindreårige børn. I bør snakke om, hvad der vil ske, hvis du eller din mand dør, mens børnene er små. Du og din ægtefælle kan naturligvis vælge at sidde i uskiftet bo med jeres fællesbørn, men det er absolut ikke altid den bedste løsning. Hvis der skal skiftes, er det vigtigt at vide, at børnene skal have deres arv i kontante midler, som skal indsættes i et forvaltningsinstitut. Mindreårige børn må ikke drive selvstændig virksomhed og må heller ikke eje f.eks. et sommerhus, da der er gælds- eller skatteforpligtelser forbundet med fast ejendom. En ægtepagt kan være med til at gøre arven til den efterlevende ægtefælle større.

Kontakt familiejuraspecialisten på dit landbrugscenter eller en af specialisterne omtalt på under specialrådgivning og familiejura, hvis du vil vide, om en ægtepagt vil være en god løsning for jer. Specialisten kan også orientere jer om ægtepagter kombineret med testamente og i øvrigt om de nye arveregler, som træder i kraft 1. januar 2008.

Landskonsulent Britta Sejr Nielsen, Landscentret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle