På trods af million-minus: Halmselskab betaler højeste afregning til andelshavere

På trods af røde tal på bundlinjen udbetaler Halmselskabet Danmark stadig den højeste afregningspris i mange år til andelshaverne.

For første gang i syv år har Halmselskabet Danmark landet et negativt årsresultat, men det har ikke fået betydning for andelshavernes udbetaling.

Faktisk har de omkring 230 andelshaverne fået udbetalt den højeste afregningspris betragtet over flere år.

Det viser andelsselskabets årsregnskab for 2018/19, der endte med et underskud på -1,5 mio. kr. Især tørken i sommeren 2018 og en række øgede transportomkostninger i både Danmark og Tyskland stjal det sædvanlige overskud.

"Vi kunne godt have sat vores afregningspriser ned, da vi så, at vi ikke kunne opretholde vores indtjening, men det havde ramt skævt for andelshaverne", siger bestyrelsesformand gennem 27 år Hans Otto Sørensen.

"Andelshaverne havde taget betydelige omkostninger i høsten 2018, så vi synes, det ville være urimeligt at sætte den ned, så det undlod vi", fortsætter han.

Afsætningen af halm nåede i 2018/19 op på 137.300 ton, inklusiv afsætning i de tre datterselskaber Dansk Biohalm ApS, Langhalm ApS og Dan Straw A/S, der samlet havde en omsætning på 112 mio. kr..

Var trods alt godt for noget 

Desværre for afsætningen af halm holdt det varme vejr helt ind i foråret 2019, der blev noget mildere end sædvanligt, og det betød også, at varmeværkerne endte med at bruge mindre halm end ventet.

Derfor stod halmselskabet pludselig med halm, der ikke var afsat. Henholdsvis halm man havde købt dyrt ind i udlandet for at dække andelshavernes lavere udbytte, og halm, der havde kostet en del i produktion herhjemme.

"Det havde ingen troet. Derfor stod vi og måtte finde andre kunder, og det gjorde vi også, men mange andre stod med samme udfordring, og det betød at priserne gav efter i april og maj".

Heller ikke den udfordring fik Halmselskabet til at sænke afregningsprisen til andelshaverne, selvom det måske kunne have reddet indtjeningen.

"Selvom vi i selskabet havde underskud, er pengene kommet vores medlemmer til gode", ræsonnerer bestyrelsesformanden.

Hans Otto Sørensen trak sig på generalforsamlingen iøvrigt tilbage fra bestyrelsen efter 27 år på posten som formand, men fortsætter sit hidtidige virke som direktør.

Ny bestyrelsesformand er Flemming Sørensen, Videbæk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle