Prehn om usædvanligt forløb: Skulle nok have grebet det an på anden måde

Midt under landbrugsforhandlingerne, med ultrakort varsel og få timer efter blåt udspil indkaldte Fødevareministeriet til en såkaldt teknisk gennemgang. Kritikere har kaldt det embedsmisbrug. Nu svarer fødevareministeren på kritikken.

"Sender I det på News, så offentligheden kan følge med i, hvor politiseret regeringen er i gang med at gøre centraladministrationen?"

Sådan lød det ved middagstid på Twitter fredag 10. september fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, som svar til TV2's politiske redaktør Hans Redder, der fortalte om, at regeringen "højst usædvanligt" midt i de højspændte landbrugsforhandlinger inviterede pressen til en såkaldt teknisk gennemgang.

Her ville embedsmænd fra Fødevareministeriet i kølvandet på, at blå blok samme dag havde lanceret et landbrugsudspil gennemgå en række faglige misforståelser, som de mente, var opstået i den offentlige debat. Fødevareministeren selv deltog ikke på den tekniske gennemgang.

Fik massiv kritik

Den tidligere statsminsisters opslag på Twitter var langt fra det eneste kritiske opslag på sociale medier den dag. En samlet blå blok valgte at forfølge sagen og indkaldte fødevareminister Rasmus Prehn til åbent samråd.

Samrådet fandt sted onsdag eftermiddag. Her åbnede Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen med, at den tekniske gennemgang den 10. september - som der blev indkaldt til med to timers varsel - lignede en politisk panikhandling og misbrug af embedsmændenes tid.

Den kritik afviste Rasmus Prehn (S).

Ifølge ham var medierne på det tidspunkt fyldt med "fejlagtig misinformation", og på samme måde, som politikerne i landbrugsforhandlingerne havde brugt 32 møder med tekniske gennemgange, så var den tekniske gennemgang den 10. september et tilbud til pressen for at få samme viden, som politikerne har.

"Der var et opvakt hoved i ministeriet, der sagde, at det kunne være, at vi skulle tilbyde det samme til pressen, sådan så vi kan få udbredt den her viden. Det var altså embedsmændene, der foreslog den her tekniske gennemgang. Det var ikke noget, som jeg foreslog, men jeg sagde okay til, at det kunne finde sted", sagde Rasmus Prehn på samrådet, der tilføjede:

"Det handlede om teknik, ikke politik, og slet ikke politisk debat", lød det fra fødevareministeren, der gav flere eksempler på, at det på ikke er usædvanligt at invitere pressen til tekniske gennemgange af diverse sager.

Midt i forhandlingsforløb

Flere gange blev ministeren spurgt om det ikke er usædvanligt at indkalde pressen til en teknisk gennemgang midt under et forhandlingsløb. Sådanne gennemgange sker normalt efter en politisk aftale er indgået eller efter, man som regering har lanceret et udspil. Her medgav ministeren, at det ikke sker tit.

"Der er vist ikke mange eksempler på det, og det kunne godt være, at jeg skulle have været mere opmærksom på det, og det skal jeg så beklage. Jeg tænkte det som helt ukontroversielt." 

"Men jeg kan da godt se, at når spørgsmålet bliver stillet, som det gør her, hvor der er et element af mistænkeliggørelse, inkriminering, intimedering og så videre, så lyder det højst kontroversielt. Så det kunne da godt være, at jeg skulle have tænkt "hov-hov, lad os passe på med det", men jeg tænkte simpelthen ikke over det", sagde Rasmus Prehn.

Ifølge ministeren ville medarbejderne i Fødevareministeriet have sagt fra, hvis det var regeringen selv, der havde bedt dem om at gå i rette med det blå landbrugsudspil.

"Jeg kender mine embedsmænd godt nok til, at de ville aldrig nogensinde, og heldigvis for det, spænde sig for nogen politisk vogn", sagde Rasmus Prehn.

Ren Tilståelsessag

Fra Venstres Erling Bonnesen lød det til slut i samrådet, at han nu lukker sagen. 

"Jeg er glad for, at ministeren siger, at man ikke skulle have gjort det, som man gjorde. Det var klar tale. Det er sjældent, at man får så fuldstændig klokkeklar resultater ud af et samråd".

"Det er jo en ren tilståelsessag fra ministeren", lød det fra Venstremanden.

Den ville Rasmus Prehn dog ikke helt have siddende på sig. 

"Det er rigtigt, at jeg sådan set sagde, at set i lyset af den kritik, vi har været udsat for, der skulle vi nok have grebet det an på en anden måde. Det er bare ikke det samme som at sige, at der er noget forkert eller odiøst ved en teknisk gennemgang. Det kan sådan set være rimeligt nok", sagde ministeren.

Det var Landbrug & Fødevarers beregninger om, at regeringens landbrugsudspil og de kvælstofmål som ligger i det ville koste 14.000 jobs og potentialet for udtagning af lavbundsjord, som fyldte på den tekniske gennemgang.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle