Protein og avlsmål: Sådan vil kvæg- og svinesektor nedbringe ammoniak

Sektorformænd er tilfredse med frivillig aftale om nedbringning af ammoniakudledning. Mindre protein og avl er to vigtige værktøjer, lyder det.

Fredag indgik både svine- og kvægsektoren en aftale med regeringen om, hvordan sektorerne kan bidrage til at ammoniakudledningen nedbringes.

I kvægsektoren har man forpligtet sig til at reducere indholdet af råprotein i foderet, lyder det fra sektorformand Christian Lund. 

Kvægproducenterne skal holde sig under 17 procent som Landbrug & Fødevarers kvægsektor tidligere i år allerede har annonceret som et mål.

"Vi kan godt holde os under 17 procent og der viser forsøg, at det godt kan lade sig gøre uden nogen stor økonomisk belastning", forklarer Christian Lund.

avl og protein

I svinesektoren har man i stedet for konkrete tiltag budt ind med et reduktionsmål på en otte procents reduktion i 2024. I 2022 bliver indsatsen evalueret.

"Det har vi gjort ud fra den betragtning, at det er bedre, vi selv kan arbejde med tingene, så vi får en billigere løsning, end hvis politikerne presser dyre miljøteknologier ned over os", siger sektorformand i L&F Svin Erik Larsen.

En del af løsningen bliver, ligesom kvægsektoren, at sænke proteinindholdet i foderet, og derfor tager sektoren nu fat i de store foderproducenter og får lavet de rigtige sammensætninger.

"Noget andet er, at vi kan se, at avlsmålene har flyttet rigtig meget allerede, når det kommer til sænket foderforbrug. Det kommer også til at gøre en forskel fremover", siger Erik Larsen, der anser aftalen som fornuftig.

det er opnåeligt 

Det samme gør Christian Lund, der mener, at man har forpligtet sig til noget, der er opnåeligt.

"De producenter, der ligger over 17 procent, skal selvfølgelig bruge noget tid på at justere deres foderplaner, men vi ser bare nogen, der ligger under, og som har rigtig god ydelse og økonomi i det, de gør. Det er klart opnåeligt, det her", siger Christian Lund og fortsætter:

"Det stiller selvfølgelig krav til faglighed og det gode landmandskab, og man skal være skarp hele vejen rundt, men det kan vi godt i kvægsektoren".

Christian Lund fremhæver desuden, at man allerede nu i DMS kan se sit proteinforbrug under kritiske målpunkter. Det skal være max 170 g/kg tørstof.

uretfærdige krav

Begge formænd er dog langt fra tilfredse med selve målsætningen for ammoniak.

Danmark har nemlig forpligtet sig til at reducere udledningen med 24 pct., hvilket er langt over, hvad vores europæiske naboer har gjort.

"Den her aftale er en fornuftig vej at gå, men de krav, vi bliver stillet overfor, er helt urealistiske og uretfærdige i forhold til, hvad vores nabolande har budt ind med", siger Erik Larsen, der tilføjer:

"Når der så er sådan en lovgivning, så følger vi den og forsøger at finde løsningerne".

Senere kommer der bredere krav til landbruget om f.eks. overdækning på gyllebeholdere, men dette er ikke på plads endnu.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle