Rådgiver vurderer: De fleste vil tjene på nonGM fodring

Økonomien vil være den samme eller bedre, når Arla-landmænd skal overgå til non-GM fodring, mener kvægrådgiver.

Det har afstedført en del debat, at Arla tidligere i dag meldte ud, at alle danske andelshavere skal starte omlægning til fodring med nonGM-fodermidler pr. 1. januar 2021, hvis de ikke allerede fodrer på denne måde.

Flere mælkeproducenter har fremført, at kravet vil medføre omkostninger til produktionen, som ikke dækkes af tillægget på 7,5 øre pr. kg EKM.

Den betragtning deler kvægrådgiver hos LandboSyd, Peter Leth Henriksen, dog ikke.

I flertallet af de danske malkekvægsbesætninger udgør sojaforbruget ca. tre kg pr. ko pr. dag. Da GMO-frit soja ifølge Peter Leth Henriksen kan skaffes til en merpris på 75 kr. pr. 100 kg, medfører det en øget foderomkostning på 2,25 kr. pr. ko pr. dag.

Med en ydelse på 35 kg EKM pr. ko pr. dag for en gennemsnitlig dansk malkeko vil tillægget udløse en merpris for mælken på 2,63 kr. pr. ko pr. dag.

»Der er dermed en økonomisk forskel på 35 øre pr. ko pr. dag. Det er måske ikke meget, men det er stadigvæk positivt,« vurderer Peter Leth Henriksen.

Han peger endvidere på, at flere mælkeproducenter måske vil vælge at sænke sojaandelen, når sojaen skal være GMO-fri.

Peter Leth Henriksen vurderer, at flertallet af hans kunder uden problemer vil kunne overgå til den nye fodring, og skiftet vil kunne ske fra dag til dag, når den nye sojatype er leveret.

»Tillægget på 7,5 øre pr. kg EKM giver fortsat mulighed for at have en rimelig mængde sojaskrå i rationen uden at det nødvendigvis betyder noget negativt for bundlinjen. Da enhedsprisen på protein (kr./kg protein) med non-gm soja vil tippe over i raps’ favør, vil vi formentlig se et større forbrug af rapsprodukter fremover«, siger Peter Leth Henriksen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle