Rundt om grise og forbrugere

I forskningsprogrammet Q Pork Chains skal forskerne eksempelvis finde, hvad det er i svinekødet, der gør, at man bedre optager jern fra grønsager, når man samtidig spiser kød. Kendskab til denne faktor kan forbedre livet hos to mia. mennesker verden over, der lider af jernmangel.

Projektet går også ud på at udvikle nye produkter med mindre salt i. Der kommer salt i kød både af hensyn til smag, konsistens og holdbarhed, men det øger risikoen for hjerte-karsygdomme.

Desuden skal forskerne undersøge, hvad der får folk til at købe og spise svinekød. Med de oplysninger kan man arbejde frem mod, at produktionen af svin, kød og pålæg bliver såvel økonomisk som miljømæssigt bæredygtig, og mod at sikre alle led værditilvækst.

Kortlægger gener

Endelig vil forskerne analysere, hvordan tusindvis af gener aktiveres igennem grisens liv og slagtning, og hvad det betyder for kvaliteten af det kød, der ender på spisebordene.

Forskerne håber derved at kunne give landmænd og slagterier nogle værktøjer, som kan bruges til at forudsige, hvilken kvalitet der kommer ud af en bestemt sammensætning af griserace, opvækst og slagteforhold. Dermed bliver der bedre mulighed for at kvalitetsmærke og prissætte kødet ud fra et kvalitetskriterium, så forbrugeren bedre kan bestemme sammensætningen af kvalitet og pris, når der købes ind.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle