Sammen mod mindre madspild: En invitation fra FødevareBanken til Danmarks planteproducenter

'Ordet er Frit' skrives af et udvalgt panel. Det skrevne er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Af Lea Gry von Cotta Schønberg Seider, direktør, FødevareBanken

I Danmark står vi over for en paradoksal udfordring, hvor mere end 280.000 tons frugt og grønt indgår i vores madspildsregnskab. Det sker samtidig med, at mange kæmper med at få råd til sund og nærende mad. FødevareBanken står klar til at ændre denne virkelighed og inviterer landets planteproducenter og detailhandel til et partnerskab, hvor overskud bliver til måltider øremærket dem, der har mest brug for det.

FødevareBanken i handling: Succeshistorier og nye horisonter.

FødevareBankens mission er klar. Vi sørger for, at fødevareindustriens overskud leveres videre og bliver til livsnødvendige måltider hos de sociale organisationers måltidsindsatser. Når vores rullende ’Købmand’ kører tusindvis af kilometer hver eneste uge, hører vi på alle de modtagere, der ønsker sig mere frugt og grønt. Det er en skam, for vi ved, at det findes derude.

Vores grønne samarbejdspartnere - Søris, Aarstiderne, Flensted og Meinerts Kartofler – har set potentialet i at omdirigere spild til måltider, og det er vi taknemmelige for. De samarbejder med os, fordi vi sikrer et højt niveau af fødevaresikkerhed og kan levere til et netværk af 396 sociale modtagerorganisationer. Men vores ambitioner er større end det. Vi vil gerne fordoble vores indsamling af frugt og grønt i 2024, og det står klart, at skal vi lykkes med det, skal langt flere producenter med i fællesskabet og levere deres overskud, der vil hjælpe os med at nå vores ambitiøse målsætning.

Videnskaben bag: Hvorfor dit bidrag er afgørende.

Forskning understøtter kraftigt vores mission: Ved at reducere madspild kan vi mindske miljøbelastningen betydeligt og samtidig forbedre samfundets sundhed. Frugt og grønt er for mange mennesker en sjælden luksus, men samtidig helt essentielt for en sund kost, især for socialt udsatte grupper. Derfor er det nødvendigt med nye samarbejder, så vi i fællesskab kan sikre, at volumen øges og langt mere spild af frugt og grønt bringes i spil til de sociale organisationers madspilds- og måltidsindsatser.

En opfordring til handling: Lad os skabe forandring sammen.

Plantebaseret mad er fremtiden, og en øget volumen af grøntsager i madspildsindsatsen er nøglen til at løse både den miljømæssige og den sociale dimension af madspildsproblematikken. Derfor beder vi ikke blot om din overskudsproduktion; vi inviterer dig til at blive en del af en bevægelse mod et mere bæredygtigt og inkluderende samfund.

Et partnerskab med FødevareBanken er en chance for at vise lederskab inden for social ansvarlighed og bæredygtighed.

Fremtiden er grøn: En vision for et ansvarligt fødevaresystem.

Forestil dig et Danmark, hvor madspild er minimeret, og alle har adgang til friske, næringsrige fødevarer. Dette er den fremtid, FødevareBanken servicerer og arbejder hen imod. Men vi kan ikke gøre det alene. Din deltagelse er afgørende for at omdanne denne vision til virkelighed.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle