Skuffede europæiske landmænd får kun små lempelser efter tørken

Især i Nordeuropa, hvor tørken er gået hårdest ud over kornhøsten, er der kontante tørkepakker til landmænd.

EU har lempet lidt på datoer, men der postes ikke kontanter i tørke-hjælpepakker.

Flere lande har gennemført EUs lempelser, men det er især i Nordeuropa, at der også følger direkte eller indirekte økonomisk kompensation med til landmænd. LandbrugsAvisen har set på nogle af de tørkepakker, der er offentliggjort indtil nu.

Kommentaren fra landmændene lyder samstemmende hen over Europa: Støtten er meget lille i forhold til tabet.

Finland: 225 mio. kr. plus sparede afgifter

Finland har fået en tørkepakke, der svarer til 225 mio. kr. Deraf bliver 56 mio. kr. udbetalt i år og resten næste år. Pengene går især til husdyrproducenter. Samtidig har regeringen lovet tilbagebetaling af afgifter på let fyringsolie på 150 mio. kr. som kompensation over nogle år. En forudsætning for den del af tørkepakken er, at man ikke kommer under EUs mindstekrav til afgifter. Endelig slipper man for at betale skat på afgrødeforsikringer. Pengene til tørkepakken kommer fra den finske stat. Der er tale om støtte, som skal holde sig under et vist niveau for ikke at være ulovlig statsstøtte. I de nordlige regioner af Finland er der dog ikke de samme begrænsninger på statsstøtte. Finske landmænd peger på, at tabet er betydeligt større end tørkepakken og, at den ikke hjælper ret meget. Den finske kornhøst var 32 procent under normalen.

Østrig: 450 mio. kr. til tørke og oversvømmelse

Den østrigske regering var ret hurtigt ude med en hjælpepakke, der både skal redde tørkeramte og landmænd ramt af oversvømmelse. I Østrig har tordenbyger, som oversvømmede marker, været et lige så stort problem visse steder, som tørke har andre steder. Hjælpepakken er på, hvad der svarer til 450 mio. danske kr. Pengene vil blive udbetalt som direkte støtte til landmænd til at opnå bedre forsikringsdækning af afgrøder og til skovrejsningsprogrammer. Tørken har ifølge østrigske medier kostet østrigske landmænd 1,7 mia. kr.

Svensk millliardstøtte

Svenske politikere har lovet landbruget, hvad der svarer til op mod en mia. kr. i tørkehjælp. Foreløbig er man blevet enige om den del af udmøntningen, som skal ske i år, hvad der svarer til 320 mio. danske kr. Støtten er målrettet får, kødkvæg og mælkeproducenter. Der er tale om deminimisstøtte, og det loft, der gælder for den støtteform, skal overholdes. Hvis man i forvejen får støtte til andre ting efter deminimisordningen, er det ikke sikkert, man kan opnå hele støttebeløbet. Støttebeløbet ligger på cirka 330 danske kr. pr. dyreenhed. Det svarer til, at en gennemsnitlig mælkeproducent får 48.000 kr. i støtte. Man kan maks få 120.000 kr. i støtte. Tørkestøtten skal søges inden 5. november og udbetales i december. Det er tanken, at de penge, som skal udbetales næste år, skal komme en lidt bredere gruppe landmænd til gode. Sveriges kornhøst var 22 procent under normalen.

Tyskland: Hjælp til truede bedrifter

Tyske politikere enedes i sidste uge om en tørkestøtte til landmænd, som har høstudbytter, der ligger mindst 30 procent under det normale. Der er i alt sat, hvad der svarer til 8,7 mia. danske kr., af til tørkehjælp. Støtten man kan få udbetalt er på halvdelen af den skade, man har lidt. Man kan maksimalt få udbetalt 3,75 mio. kr. og beløb under 18.750 udbetales ikke. Kun landbrug, hvis overlevelse er i fare, kan få tørkehjælp. Når man beregner tabet, skal man tage hensyn til, om landmændene har aktiver og indtægter, som med rimelighed kan bruges, i så fald nedsættes støtten. Den tyske kornhøst lå i gennemsnit 20 procent under normalen. Nordpå var man langt hårdere ramt end sydpå.

Norge: 96 mio. kr. allerede udbetalt

Norske landmænd får erstatning for tørkeskadede afgrøder. I august var vurderingen, at der skal udbetales, hvad der svarer til en mia. danske kr. i skadeserstatning. 2. oktober var der udbetalt 96 mio. kr. Landbruksdirektoratet har fået 3.593 ansøgninger og 1.104 har fået pengene. I gennemsnit er der udbetalt 86.500 kr. pr. ansøgning. Landbruksdirektoratet vurderer, at op mod 12.000 landmænd kan få tørkehjælp. Sidste ansøgningsfrist er 31. oktober. Erstatning udbetales til landmænd, som har udbyttetab, som er klimarelaterede, og som det ikke er muligt at sikre sig imod, og det skal dokumenteres.

Polen: 850-1.700 kr. pr. hektar

Den polske regering lovede i august en krisestøttepulje på 1,4 mia. kr. til større bedrifter der har lidt mere end 30 procent udbyttetab. Man kan konkret søge hjælp for skade over 70 procent og få hvad der svarer til 1.700 kr. pr. hektar. Er udbyttetabet 30-70 procent kan man få 850 kr. pr. hektar. Ansøgningsrunden startede 14. september, der er foreløbig modtaget 106.000 ansøgninger, cirka halvdelen af det myndighederne forventer at få. Screeningen af ansøgninger er i fuld gang, og de første landmænd har modtaget penge. Der er tale om direkte statsstøtte. Det gennemsnitlige kornudbytte lå 16 procent under normalen.

Faktaboks

Den danske tørkepakke

  • Den danske tørkepakke er på cirka 380 mio. kr. 
  • Landmænd sparer 223 mio. kr. i produktionsafgifter i 2019. Det kommer især husdyrproducenter til gode. Staten betaler et tilsvarende beløb til forskning og udvikling 
  • Samtidig afsætter staten 150 mio. kr. til en multifunktionel jordfordelingsfond og 10 mio. kr. til jordfordeling i 2019.
  • Ud over de kontante lettelser lover partierne bag bedre vandingsmuligheder i fremtidige tørkesituationer.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle