Skyhøjt antal markbrande i tørken

Antallet af markbrande lå i 2018 ekstremt højt på grund af varmen og tørken. Beredskabsstyrelsen har analyseret tallene.

Sommeren 2018 vil blive kendt som den tørreste i mands minde, og rigtig mange landmænd oplevede selv markbrande eller kender nogen, der gjorde. 

En ny analyse fra Beredskabsstyrelsen viser, at antallet af markbrande i maj, juni og juli samlet endte på 646, hvilket er mere end seks gange så meget som gennemsnittet for 2013-2017.


Markbrande for maj-juli i 2018 og gennemsnit for samme periode i 2013-2017.
Kilde: 1-1-2-meldinger. Grafik: Beredskabsstyrelsen

- I en historisk kontekst var sommeren 2018 meget usædvanlig. Med analysen har relevante aktører et oplyst grundlag at handle på, siger chef for Beredskabsstyrelsens Center for Viden og Analyse, Bo Torp Henriksen, og fortsætter:

- Der er helt klart noget at tage fat på i landbruget, når vi igen får en varm og tør sommer. Heldigvis har vi allerede hørt om driftige landmænd, der har fundet løsninger som for eksempel at montere vandtanke på deres høstmaskiner.

uforsigtig rygning bla. skyld i brande

Beredskabsstyrelsens analyse viser, at udover i forbindelse med markarbejde, er brandårsagen i 40 procent af tilfældene henkastede cigaretskod. 

En medvirkende faktor til det store antal markbrande i juli er, at landmændene pga. tørken og varmen i høj grad høstede i juli i år i stedet for august-september tidligere år.

De mange naturbrande giver stof til eftertanke hos Beredskabsstyrelsen, der arbejder for at etablere et brandfareindeks.

- For Beredskabsstyrelsens vedkommende er vi sammen med DMI ved at undersøge mulighederne for at etablere et brandfareindeks, der kan være vejledende i forhold til for eksempel beslutninger om at indføre afbrændingsforbud. Og så skal vi sammen med kommunerne, de kommunale brandvæsner og andre relevante myndigheder evaluere på sommerens afbrændingsforbud.

Antallet steg i takt med temperaturen

En stærkt medvirkende faktor til de mange naturbrande i år findes – naturligvis – i den ekstreme tørke og varme. Når man kigger på de enkelte uger og dage, er der en direkte sammenhæng mellem temperatur, nedbør og antal naturbrande.

Kort fortalt steg antallet af naturbrande i juli i takt med temperaturen og antal dage uden nedbør. I kølvandet på nedbør og lavere temperaturer faldt antallet af naturbrande.

Naturbrande sammenlignet med temperatur og mængde regn for juli 2018:

skovbrande naturbrande landbrug tørke
Naturbrande for maj-juli i 2018 og gennemsnit for samme periode i 2013-2017.
Kilde: 1-1-2-meldinger. Grafik: Beredskabsstyrelsen

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle