Små lyspunkter for danskejet landbrug i Ukraine: Nu kan vi sende til slagtning

Situationen er stadigvæk gravalvorlig, men udlandslandbruget Zythomir Holding, der har en stor farm i det vestlige Ukraine, oplever lige nu flere små lyspunkter.

Danskejede Zythomir Holding, der driver grisefarmen Halychyna Zahid i det vestlige Ukraine, oplever nu for første gang i løbet af den efterhånden to uger lange krig mellem Rusland og Ukraine flere små lyspunkter i en ellers vanskelig hverdag.

Selv om den russiske invasion stadig skaber stor usikkerhed om fremtiden, ser et af farmens største og mest presserende problemer nu ud til at blive løst: De slagteklare grise fra den store farm kan nu snart sætte kurs på slagteriet.

"Som det ser ud lige nu, så kan vi komme af med dem alle sammen", fortæller adm. direktør for Zythomir Holding, Anders Gundersen.

For blot et par dage siden var netop slagtningen af grisene ellers ved at være et yderst presserende problem. Med udsigt til, at det var umuligt at komme af med grisene, var Anders Gundersen sågar inde på, at man i sidste instans måtte aflive de slagteklare grise.

Anders Gundersen peger dog også på, at der netop i det vestlige Ukraine – langt fra hovedstaden Kyiv og de mest konfliktfyldte regioner – giver mening at holde fødevareproduktionen intakt. Lige nu er der ekstra mange folk i det vestlige Ukraine, der skal brødfødes, fordi de er flygtet fra deres hjem i det østlige Ukraine.

Flere folk er draget i krig

En anden frygt hos Zythomir Holding har også været, om det var muligt at opretholde bemandingen i en situation, hvor alle våbenføre mænd i en alder fra 18 til 60 år ifølge ny ukrainsk lovgivning skal stille i militær tjeneste.

Indtil videre er kun seks mænd indkaldt fra farmen – alle havde erfaring fra militæret, fortæller Anders Gundersen.

"Vi har også mange kvinder ansat, som jo ikke indkaldes", siger han.

Muligt at skaffe dieselolie

Et tredje lille lyspunkt er adgangen til dieselolie.

"Foreløbig ser det ud til, at vi godt kan skaffe brændstof", siger han og fortæller, at bliver helt afgørende for at komme rigtigt i gang med den forestående vækstsæson.

"Vi skal bruge en hel del diesel i marken lige nu. Men det er stadigvæk et af de store usikkerhedspunkter, hvis krisen eskalerer", siger han.

Trods de små lyspunkter understreger Anders Gundersen, at situationen stadig er yderst alvorlig, og at hverdagen for ham og de ansatte lige nu går ud på at hoppe fra tue til tue og løse presserende problemer. Men han håber, at det kan fortsætte.

"Vi håber, at vi kan. Det er jo meget usikkert, og vi er stadig bange for, om vi går likvidt kolde og ikke længere kan skaffe ting", siger Anders Gundersen om forholdene på den grisefarm, der under normale forhold producerer 190.000 slagtegrise om året.

"Usikkerheden er ikke gået væk, men lige nu kører tingene", siger han.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle