Sommerserie: Grønne samarbejder kan give bedre omdømme og indtjening i Vendsyssel

Formand vil have landbruget til at byde ind med grønne løsninger, inden stramme krav og lovgivning bliver hevet ned over erhvervet.

"Den grønne omstilling kører på fuld skrald, og der skal vi være med".

Sådan lyder mantraet fra landboformand Niels Vestergaard Salling.

LandboNord er derfor med i et samarbejde med de 11 nordjyske kommuner, hvor Aalborg Kommune som drivkraft skal finde grønne samspil og synergier i det nordjyske erhvervsliv.

Kan svineproducenters overskudsvarme f.eks. bruges på efterskoler? Eller kan kvægproducenters plastik genbruges i industrien? 

"Det handler om, hvordan hulen vi får strikket de her ting sammen. Vi forsøger at byde os til og være en aktiv medspiller i den grønne omstilling, for det er også det, de fleste landmænd hungrer efter", siger Niels Vestergaard Salling og fortsætter:

"Det skal forstås på den måde, at det kan give positiv omtale og gøre, at folk godt kan lide én. Det er ligesom, når man hopper over til økologi, så kan folk automatisk lide en. Det er jo rart, og kan vi lave en cirkulær økonomi, som giver et godt omdømme, og som vi kan tjene penge på, så skal vi da gøre det".

ikke for meget snak

Landmændene og kommunerne skal efter sommerferien vedtage en strategi for det grønne samarbejde, men der skal hurtigt konkrete projekter på bordet ifølge LandboNord-formanden.

"Vi kommer til at lave møder, hvor forskellige landmænd præsenterer projekter og problemstillinger, som vi kan arbejde med", siger Niels Vestergaard Salling og fortsætter:

"Det vigtigste er, at vi kommer igang med konkrete projekter. Vi ved af erfaring, at der hurtigt kan gå snak i tingene, så i et samarbejde med Seges og universiteterne skal vi have noget konkret igang med det samme".

"Et vigtigt spor er grøn energi, men også alternative proteinkilder skal vi se på".

god, vigtig dialog

Formanden glæder sig over, at samarbejdet involverer alle de nordjyske kommuner, og at tilgangen til landbruget er positiv.

"De er meget positive overfor os og vil gerne høre, hvad vi har at sige. Aalborg Kommune er jo en kæmpe kommune, men vi har en god dialog og et godt samarbejde. Det er vigtigt, og det skal vi have", siger Niels Vestergaard Salling:

"Så er det ikke, fordi at alt er lyserød, og de kludrer f.eks. rundt ude i Lille Vildmose, og sådan er verden også. Det er bare vigtigt, at vi ikke kun ringer til kommunen for at klage. Så stopper de med at lytte på et tidspunkt".

skal være med fra start

Det er næppe gået de færrestes næse forbi, at der er kommet et enormt fokus på klimaet, og for Niels Vestergaard Salling handler det om at påvirke politikken på området, inden den bliver hevet ned over hovedet på landbruget.

"Jeg har været formand i 10 år, og da jeg startede, blev der ført en slags fodnotepolitik. Når tingene var så godt som besluttet, fik vi det tilsendt og kunne få lov at lave et par overstregninger. Og hvis vi var heldige, blev der flyttet et par kommaer", siger formanden og fortsætter:

"Vi skal være med meget tidligere og forsøge at sætte vores præg på politikken. Hvis den politiske proces først ruller, så kan det være så godt som umuligt at få ændret. Med det her samarbejde kan vi udvikle løsningerne fra start".

LandboNord-formanden er egentlig ikke så bekymret for, hvad regeringen kan finde på, når det kommer til klima - han er mere bekymret for de røde støttepartier.

"Vi skal have fortalt politikerne, hvad der muligt, og hvad der er ikke muligt. Det ville være så ærgerligt, hvis vi får hevet lovgivning ned over os, som sender os langt tilbage", siger formanden.

Faktaboks

Sommerserie: Nyt fra landet

I løbet af året buldrer de landsdækkende historier derud af, men hvad optager egentlig foreningerne lokalt?

Det vil LandbrugsAvisen finde ud af i denne sommerserie, hvor vi ringer rundt til landets formænd og spørger dem, hvad der optager netop deres forening.

Emneord

Nyt fra landet , Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle