SPF: Flere transporter i næste uge truet af polsk svinepest-udbrud

SPF-direktør Jens Kongensholm må afvente de polske myndigheders beslutninger, før næste uges planlagte transporter til Polen kan sendes af sted.

"Vi afventer med spænding, hvad der sker".

Sådan lyder meldingen fra SPF's direktør Jens Kongensholm om udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) midt i et af Polens absolut mest svinetætte områder. Et område, hvor danske eksportører afsætter mange tusinde grise årligt.

Endnu er de konkrete meldinger og håndfaste planer sparsomme, men SPF's mange transport kører denne uge stort set som planlagt, forklarer direktøren.

"Den her uge er der ro på det, der skal omsættes. Så afventer vi de konkrete meldinger om, hvad der vil gælde for næste uge", forklarer han.

"Vi har usikerhed på en række af vores transporter til næste uge, men vi kan ikke aflyse, før vi ved, hvad restriktionerne bliver. En af dem, vi handler med, har mange kunder i netop det område, der er ramt".

Muligvis et fjerde udbrud

De officielle polske meldinger lyder fortsat på tre ramte besætninger, omend det er små besætninger med få hundrede grise hen over weekenden.

SPF-chefen har dog hørt om mere.

"Vi hører, at man har konstateret smitte i fire besætninger og at man nu undersøger 14 besætninger yderligere i området. Ikke fordi der nødvendigvis er smitte der, men fordi man vil have testet for en sikkerheds skyld", siger Jens Kongensholm.

Han forventer, at der som ved andre udbrud derefter vil oprettes zoner i nogle kilometers radius, hvor der ikke må transporteres dyr i en periode frem.

"Afhængig af, hvor store de zoner bliver, kan det formentlig påvirke produktionen på omkring 100.000 stipladser. Men det er gætterier - de polske myndigheder skal have godkendt deres planer i EU og man forventer, at der ligger en klar instruks senest på fredag for, hvordan det hele bliver påvirket", siger han.

Næste uges transporter kan blive ramt

Netop fordi der ikke er klarhed over, hvordan og hvor stort et område der vil blive påvirket, er Jens Kongensholm forsigtig med at melde skråsikkert ud om konsekvenserne.

"Det hele vil afhænge af, hvor vores samhandelspartnere har deres kunder og om de bliver ramt af zonerne. Det vil give uregelmæssigheder i de kommende uger, og så falder det forventeligt til ro igen", mener han.

Det samme gælder for noteringerne på, hvad smågrisene kan omsættes til.

"Det kan få en mindre indflydelse, men det er stadigvæk det tyske marked og den tyske slagterinotering, der sætter priserne og styrer de overordnede mekanismer", siger han.

"Vi må afvente, til vi har mere konkrete oplysninger".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle