Staldpligt kan stresse dyrene - sådan gør du

Især den første tid er kritisk for fritgående fjerkræ, der i disse dage går indendørs, mener økologikonsulent ved Seges.

Siden natten til tirsdag har fjerkræ i Danmark gået indendørs eller under fasttag og bag net.

Risikoen for smitte er mindre hos fjerkræ ved at være indendørs, men staldpligten er ikke optimal for fjerkræ, der er vandt til at være ude, lyder det fra fjerkrækonsulent ved Seges Økologi Niels Finn Johansen. 

"Under alle omstændigheder er det negativt. De mangler den adspredelse, det er at komme ud," forklarer Niels Finn Johansen.

Det er den første tid, der er kritisk. Det kan tage op til en måned for dyrene at vænne sig til at være inde, siger han.

Hobbyavlere og producenter skal derfor sørge for at holde hønsene beskæftiget.

"Ligesom børn, der begynder at kede sig, så ryger de i totterne på hinanden," siger konsulenten. 

Han anbefaler, at dyrene får ekstra foder og strøelse. Det kan for eksempel være grovfoder, gulerøder med top, splittet halm eller høvlspåner.

Stres hos dyrene

Det kan stresse dyrene, at de har mindre plads, end de er vandt til, når der er lukket for den udendørs hønsegård. Det betyder, de kan begynde at pille fjer eller hakke hinanden.

"Hvis det udvikler sig i den retning, så skru ned for lyset. Men det er en absolut nødløsning," siger Niels Finn Johansen. 

Det beroliger dyrene, fordi de ser dårligere i lavere belysning. Omvendt er det dårligere for deres velfærd, fordi det begrænser deres adfærd, forklarer han.

Ved sidste udbrud af fugleinfluenza var der staldpligt i fire måneder. Ind til videre lader sygdommen til at spejle forløbet fra 2006, oplyser Fødevarestyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle