Stor klimapakke på vej med CO2 told på gødning

EU-Parlamentet har forleden vedtaget en række love på klimaområdet i den ramme, der hedder Fit for 55. En klimatold vil få betydning for danske landmænd. Klimadirektør i L&F ser flere udfordringer for dansk landbrug.

Det lyder som et kondiprogram for midaldrende kvinder. Men hvad er Fit for 55?

- Det er den største klimapakke i EU. Her er klimamålene hævet fra oprindelig 40 procent for hele EU til 55. Og den er nu lige stemt igennem i EU-Parlamentet. Pakken består af i alt 14 forslag, som dækker alle sektorer. Fra tung industri til landbrug. Så vi vil med tiden få at mærke, at der bliver strammere klimamål. Ikke bare for Danmark, men for alle lande i EU. Det er godt, at vi får flere lande med på den grønne omstilling, så det ikke kun er Danmark og få andre lande, som går forrest i arbejdet, siger Klimadirektør i L&F, Niels Peter Nørring.

Et klimamål er jo i Danmark mere end 55 procent inden 2030. Hvad betyder det for landbrugets mål de næste par år?

- Den nye klimapakke vil få stor betydning for både dansk landbrug og den danske fødevareindustri. Dansk landbrug skal i henhold til Fit for 55 reducere sin drivhusgasudledning med 50 procent i 2030 i forhold til niveauet i 2005, mens reduktionen i landbrugspakken er minimum 55 procent i forhold til 1990. Udover det kommer der et samlet EU mål om, at jorde og skov skal optage 310 millioner ton CO2e i 2030. De større energiforbrugende virksomheder og energisektoren er omfattet af et kvotesystem, hvor de alene må producere, hvis de har erhvervet sig udledningskvoter. Antallet af CO2-kvoter vil blive reduceret i EU, hvilket rammer store dele af fødevareindustrien.

Indføres der en CO2 told?

- Ja for import af varer som gødning, stål, cement og aluminium. Den skal gøre det mindre attraktivt at flytte produktion ud af EU til lande, hvor der er færre klimarestriktioner. Det vil forringe konkurrenceevnen, da landbruget i EU vil skulle betale betydelig mere for gødning end landbruget uden for EU. Det er et særligt problem for Danmark, som er storeksportør af landbrugsvarer.

Hvor ser L&F de største problemer ved de nye klimaordninger?

- I L&F er vi glade for, at EU hæver sine klimaambitioner, så flere lande og flere landes landbrugsproduktioner bidrager til den grønne omstilling. I Danmark er vi allerede godt i gang, men alle skal bidrage for, at det nytter. Det er urimeligt, at man holder fast i en meget ulige fordeling af klimamål i ikke-kvotesektoren, altså for landbruget herhjemme. Landbruget i Danmark vil skulle reducere med 50 procent i forhold til 2005, mens landbrug i andre EU-lande kun vil skulle reducere med 10 procent. Det giver ulige konkurrencevilkår og er i strid med det indre marked. Det straffer tillige frontløber-lande som Danmark og gør den grønne omstilling i EU dyrere. Man burde i stedet se på, hvor de lavest hængende frugter er, og sørge for at plukke dem, i stedet for at give ekstra høje krav til lande, som allerede for længst er gået i gang.

Hvornår vil Fit for 55 så blive gennemført i Danmark?

- Dele af Fit for 55 indføres med det samme, men vil implementeres gradvist, så man opfylder de satte klimamål. Som landmand og fødevareproducent vil man dog i første omgang mærke den lovgivning på klima, som man allerede nu har vedtaget og er i gang med at implementere i Danmark med landbrugsaftalen fra 2021, siger Niels Peter Nørring.

Faktaboks

EU-Parlamentet har nu vedtaget en række love på klimaområdet. De skal sikre, at EU når sin 2030-målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 55 procent sammenlignet med niveauet i 1990.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle