Store indkøb af korn og soja giver ikke altid de bedste priser

Erfaringer fra Vestjysk viser, at der ingen sammenhæng er mellem store indkøb af korn og soja og laveste priser.

De fleste vil nok tro, at et stort indkøb af korn og soja til svinefoderet også resulterer i lavere priser end naboen, der måske kun køber de halve mængder ind.

Men sådan forholder virkeligheden sig ikke.

Det dokumenterede driftsøkonom Knud Kokholm Christensen, da Vestjysk onsdag holdt fyraftensmøde for godt 50 svineproducenter.

I en analyse af sojaskråpriser for 100 Vestjysk-kunder, hvor landmændene var inddelt i grupper med 25 procent af sojamængden i hver gruppe, kunne han fremvise, at den gennemsnitlige indkøbspris for de 25 procent soja, der var indkøbt billigst, lå på 2,50 kr. pr. kg.

Den indkøbte mængde pr. landmand i denne gruppe var på 401.063 kg. Her var intervallet i indkøbsprisen på 2,39 til 2,55 kr.

Størst er ikke billigst

Den næstbedste gruppe var den, hvor der med 463.757 kg soja pr. landmand var indkøbt de største mængder soja. Men altså ikke til de bedste priser. For denne mængde soja var den gennemsnitlige pris 2,59 kr. pr. kg med et interval fra 2,55 til 2,61 kr.

»Det at købe en stor mængde soja er ikke det samme som, at man handler billigt. Det er vigtigt, at man fortsat holder det gode købmandsskab i fokus«, sagde han på baggrund af analysen, der viser, at samme mønster er set i tidligere år, men der er en tendens til, at de store indkøbere af sojaskrå får bedre priser end de fleste.

Han bemærkede, at indkøbene af sojaen er foretaget på forskellige tidspunkter.

For 2018-opgørelsen varierede indkøbspriserne fra 2,39 til 3,20 kr. pr. kg.

Lav en indkøbsstrategi

Knud Kokholm Christensen slog også på tromme for, at landmanden har eller får en klar indkøbsstrategi. En analyse af om svineproducenterne år efter år ligger i de samme gruppe, viser nemlig et broget billede, hvor mange ikke formår at købe billigt flere år i træk.

»Der er tre landmænd, der har ligget i den bedste fjerdedel tre år i træk, der er så to landmænd, der har været uheldige at ligge i den ringeste fjerdedel tre år i træk«, fastslog han.

Samme forhold med, at de største foderindkøb ikke nødvendigvis gav de laveste priser, var også tilfældet i en tilsvarende analyse for hvedeindkøb, hvor det billigste indkøb på 1,22 kr. pr. kg blev gjort på baggrund af en mængde på 543.071 kg, mens ’storindkøberne’ med 1.599.692 kg måtte betale 1,35 kr. pr. kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle