Stutteri-ejer med flere hundrede heste politianmeldt for vanrøgt

En stutteriejer, der flere gange har været anmeldt for vanrøgt, er nu igen blevet meldt til politiet efter billeder af flere heste i hans stalde er blevet offentliggjort af en tidligere ansat.

Stutteriejer John Byrialsen er igen blevet politianmeldt for vanrøgt af sine heste på baggrund af en række fotos fra en tidligere medarbejder.

På billederne, der er taget på Stutteri Viegård ved Skals nord for Viborg i marts, og som Landbrugsavisen også har fået tilsendt, ses en række meget magre, langpelsede heste, nogle med sår og en enkelt med en voldsom hævelse på penis.

Både foreningen Stop Vanrøgt mod dyr bag hegn og Hestens Værn har nu politianmeldt stutteriet. Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter overfor TV Midtvest, at de har fået en anmeldelse. Landbrugsavisen har desuden set anmeldelsen fra foreningen Stop Vanrøgt mod dyr bag hegn.

Det er den tidligere ansatte, amerikanske Tyrell Cotant, der har taget billederne, da han i en periode på to uger arbejdede på stutteriet. Det var meningen, at han skulle være der længere, men han kunne ikke leve med forholdene.

Den 28. juni lavede han et facebookopslag og kontaktede flere personer i Danmark herunder foreningen Stop Vanrøgt af dyr bag hegn.

TV Midtvest har haft telefonisk kontakt med John Byrialsen. Han ønsker ikke at stille op til tv-interview, men han fortæller, at det hele handler om, at han og Tyrell Cotant gik skævt af hinanden.

- Og de billeder, han har vist på Facebook, dem kender jeg ikke noget til. Men den ene hest kan jeg fortælle havde en urinvejsinfektion og var på penicillin. Og når man har så mange heste, som jeg har, så der er der ikke noget unormalt i, at der er en imellem, der er lidt tynd, fortæller John Byrialsen, som ikke har yderligere kommentarer overfor mediet.

Landbrugsavisen har ligeledes forsøgt at kontakte John Byrialsen. En medarbejder ved navn Niels Jørgen Nielsen oplyser, at John Byrialsen ikke har nogen yderligere kommentarer for nuværende.

John Byrialsen har, ifølge tidligere ansatte og Tyrell Cotant, mere end 500 heste på syv forskellige lokationer. 

Løbende anmeldt for vanrøgt

Hos foreningen Hestens Værn har man gennem en årrække løbende anmeldt sager om vanrøgt hos John Byrialsen til myndighederne.

- Vi har haft ham i kikkerten i mange år og vi har også anmeldt ham på baggrund af de her fotos. Udfordringen er, som jeg forstår det, at han har hestene mange forskellige steder, og uden at der helt kan redegøres for det, siger formand for Hestens Værn Julie Fjeldborg til Landbrugsavisen.

Hun betegner de fotos, som Tyrell Cotant har taget, som frygtelige. 

- Nogle af hestene er totalt udmagrede og langt under middel, en huldstandard på 1-2 (skala fra 1-5, hvor 5 er fed og 3 er normal. red) ud fra, hvad man kan se på billederne. Andre ser lidt bedre ud. Hesten med hævet penis kræver behandling, siger Julie Fjeldborg.

På Facebook har Hestens Værn ligeledes kommenteret sagen. 

I 2013 var John Byrialsen hovedperson i en særdeles grov vanrøgtssag på hans stutteri i Polen, hvor myndighederne fjernede 64 heste.

I 2018 politianmeldte Dyrenes Beskyttelse også stutteriejeren, men politiet droppede sagen.

I 2020 blev han igen anmeldt for vanrøgt.

Obs. Artiklen er rettet 4. juli kl. 6.49. I 2013 fjernede myndighederne 64 heste fra stutteri i Polen. Ikke 100 som det fremgik før. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle