For tidlig født kalv vejede blot en femtedel af normalen: Nu er den et kæleprojekt

I påsken fik Grøttruplund en for tidlig født RDM-kalv, som stadig er i live. "Hvis det giver mere arbejdsglæde at gå og hygge sig med det, så er det godt givet ud", lyder det fra fodermesteren på Grøttruplund ved Hjortshøj.

RDM-kvien Mini Moo blev født to måneder for tidligt, men her godt tre uger efter dens fødsel er den stadig i live. 

"Den er vældig frisk. Den står godt op, og den vil altid drikke mælk. Den har haft lidt diarré, men det er den kommet godt over", siger Carina Giessing, fodermester på Grøttruplund ved Hjortshøj, nord for Aarhus. 

"Hvis ikke den lige synes, at vi har været inde ved den i et par timer, så står den op og kalder lidt på os. Den er godt nok meget kælen - den er ligesom en lille hund".

Da dyrlægen i sidste uge alligevel skulle kigge på en ko, fik de ham også til at kigge på Mini Moo.

"Han sagde, at det var den mindste levende kalv, han nogensinde havde set. Han tog da også et billede af den og følger lidt med. En af hans kollegaer har været her siden, og han skulle også lige ind at se den - han havde jo hørt om den", fortæller Carina Giessing.

Bor på kontoret

Kalven blev vejet for første gang onsdag, hvor den vejede lige godt 10 kg.

Carina Giessing gætter på, at den har vejet omkring syv-otte kg ved fødslen, hvilket er mindre end en femtedel af nyfødte RDM-kalve, der typisk vejer omkring 40 kg ved fødslen.  

"Den var godt nok bette - den overlevede nok ikke, men vi kunne da lige prøve at få noget mælk i hende. Den drak ikke mere end 50 ml", fortæller hun. 

Efter tre-fire timer forsøgte Carina Giessing og gårdejer Niels Lund Nielsen at få mere mælk i kalven. 

"Vi syntes begge to, at den var lidt sød, så vi prøvede at give den lidt mere. Vi fik 50 ml i den igen", siger hun. 

Kalven blev lagt i en papkasse med lidt halm og flyttet ind på kontoret, hvor der er gulvvarme.

Efter tre dage var kalven selv oppe at stå for første gang. 

"Den var ved at hoppe ud af papkassen, så vi har fundet en stor trækasse til den, hvor vi har en gammel madras i bunden og noget halm ovenpå. Den er stadig på kontoret - det er vores lille kontorkalv", siger hun. 

Så længe det er muligt, skal kalven blive på kontoret, så den hverken kommer til at fryse eller bliver smittet af de andre kalve. 

Hjælp fra dyrlæge og facebook

Carina Giessing søgte hjælp på Facebook-gruppen Malkekvæg, hvor hun også kommer med opdateringer på, hvordan Mini Moo har det. 

"Vi har snakket om alle de forslag, der er kommet, og vendt nogle af dem med dyrlægen", siger hun. 

Det, der har virket med Mini Moo, er at holde hende tør og varm og give hende små mængder af mælk fire til fem gange i døgnet. Derudover er det vigtigt, at hygiejnen er i top - det drejer sig både om at vaske hænder, og bruge helt rene flasker.    

Den lille kalv får mælk fire gange om dagen og får skiftet halm og bliver rengjort et par gange om ugen. I alt bruger de 15-20 minutter dagligt på at passe hende samt yderligere 10 minutter de dage, hvor de gør rent i kassen. 

"Det er ikke fordi, der er forretning i at holde den, men nu er det vores lille projekt. Det var synd, hvis den ikke fik en chance", siger Carina Giessing. 

Onsdag havde de dyrlægen forbi igen. 

"Han tror bestemt, at den nok skal klare sig, når nu den er kommet over de første 14 dage. Om den bliver en god produktionsko, det tvivler jeg på, men så kan den blive en kæleko - så længe man ikke har 50 af dem, men én kan man godt klare", siger hun, men understreger, at de sevfølgelig stadig er vigtigt at de fortsætter med at holde rent, give små mængder mælk ad gangen og passe på hende. 

"Hvis det giver mere arbejdsglæde at gå og hygge sig med det, så er det godt givet ud. Det giver os også noget motivation, når jeg ser det lykkes - det er da rart, at vi kan holde liv i sådan én". 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle