Trods mindre mælkedrikkeri - så meget er amerikansk produktion steget

Amerikansk mælkeproduktion boomer, især til brug i ost. Men de seneste måneder er ostene havnet på lagre.

De sidste ti år er amerikansk mælkeproduktion steget med 13 procent. Det skyldes både indenlandsk og udenlandsk efterspørgsel. Bemærkelsesværdigt er, at langt størsteparten af de øgede kilo fra de amerikanske mælkeproducenter er havnet i ost.

Det skriver Rabobank, der har kortlagt USA's mælkeforbrug og -produktion i en ny rapport.

Her bemærker den hollandske storbank, der er blandt verdens førende i rapporter og overvågning af agrosektoren også, at selv om amerikanske forbrugere tager færre liter mælk med hjem fra supermarkederne i dag end tidligere, så er det blevet mere end opvejet af et voksende forbrug af ost. Det betyder, at hver amerikaner i 2017 spiste 36,9 pund ost.

De større ostelagre boomede især i 2018, skriver Rabobank. Ved udgangen af 2018 lå der 1,35 mia. pund ost på lagre. En stigning på 7 procent i forhold til året før. Det skyldes både, at mejerier har udnyttet en lavere mælkepris i 2018 til at lægge en masse på lager af de ostetyper, som for eksempel cheddar, der skal modne over længere tid; for nogle typer i år.

Derudover er en stærk faktor i lager-forøgelserne Trumps handelskrig med Kina. Det har presset den amerikanske eksport, der ellers som et nyt fænomen for amerikanerne, var vokset frem de sidste par år.

Rabobank slutter sin analyse med at påpege, at de bugnende ostelagre afspejles i forbrugerpriserne i supermarkederne, hvor kunder har kunnet opleve prisfald allerede. Imens har en række mejerier allerede ved årsskiftet bønfaldet præsident Trump om at gribe ind.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle