Tusindvis af hollandske landmænd demonstrerer i dag imod massive miljøkrav

Mellem 20.000 og 30.000 hollandske landmænd fra hele landet demonstrerer imod regeringens miljøkrav til landbruget

Tusindvis af vrede hollandske landmænd ventes i dag at demonstrere mod de massive miljøkrav til landbruget, som den hollandske regering meldte ud for et par uger siden.

Mange af dem er i disse timer på vej i store traktorer fra hele landet for at samles i Stroe, der ligger centralt i landet.

Det fortæller mælkeproducent Yke Kloppenburg, kvægformand på Østlige Øer. 

Hun er født og opvokset på en kvæggård i Holland og har lige været på privat besøg i landet, hvor stemningen i landbruget er overordentlig trykket i lyset af den store usikkerhed, som miljøkravene har skabt.

Ifølge Yke Kloppenburg har de hollandske landmænd voksende opbakning til deres protester i befolkningen.

-   Landmændene afviser ikke, at der er klimaudfordringer. Det er håndteringen af dem de er uenige i, siger Yke Kloppenburg.

Markante krav

Kravene til landbruget, som de hollandske provinser hver for sig skal omsætte til handlingsplaner i de kommende måneder, indebærer, at nogle landbrugsområder i Holland skal reducere udledningerne af kvælstof med 70 procent inden 2030. 

Det er krav, som landbruget betegner som helt urealistiske og krav som ventes at betyde en markant reduktion på 30 pct. i den hollandske husdyrproduktion, hvor især kvægbruget ventes at stå for skud.

Den hollandske minister for Natur og Kvælstof, Christianne van der Wal, har da også allerede meldt ud, at ikke alle landmænd vil kunne opretholde deres produktion.

Holland, der er på størrelse med Jylland, er et stort landbrugsland med en stor husdyrproduktion. Landet er verdens næststørste fødevareeksportør efter USA.

Den hollandske regering har afsat 25 milliarder Euro, eller 186 milliarder kroner, til ordninger, som kan reducere husdyrproduktionen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle