Tysk mejeri vil trække mælk fra bindestalde 15 øre i mælkepris

Ejere af bindestalde skal fremover have en langt lavere mælkepris end deres kolleger, mener sydtysk mejeri.

Det bliver snart en markant dårligere forretning at levere mælk fra bindestalde i forhold til andre staldtyper, når man er leverandør til det sydtyske mejeri Almil AG.

Det skriver Topagrar, der beretter, at bindestalds-mælk allerede fra 1. januar i år ikke får del af et nyt tillæg på 0,5 eurocent per kilo, som resten af mejeriets leverandører får.

Og fra næste år, 2022, vil mejeriet desuden indføre et decideret fradrag på basisprisen på hele 1,5 eurocent per kilo - og dermed vil fradraget nå hele 2 eurocent, svarende til 15 øre per kilo.

Årsagen er det fokus, der pt. er på bindestalde på det tyske marked. Presset af dyrevelfærdsorganisationer har foreningen af detailhandelskæder i Tyskland meldt, at man vil stoppe med at sælge såvel kød som mejeriprodukter fra gårde, hvor dyrene er bundet op hele året rundt. 

Dette er et markant pres på især de sydtyske bedrifter, hvor op mod 50 procent af de bayerske landmænd og 20 procent af mælkeproducenterne i Baden-Württemberg fortsat har bindestalde.

De tyske landbrugsorganisationer og talsmænd beder om mere tid til omstilling og kritiserer detailhandlen for reelt at lave et "markedsføringsforbud", der reelt vil afvikle produktionen.

Også herhjemme har bindestalde de seneste år været under pres, men lovgivningen, der skal udfase staldtypen er flere gange blevet udskudt. Frem til 2024 kan økologer få dispensation til at have køerne i bindestald. Konventionelle har frem til 2027 til at få stillet om.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle