Hjerteordning bryder trend: 4.000 flere køer kommer på græs

4.100 flere danske køer har i år indtaget græsmarkerne, fordi deres ejere har tilmeldt sig velfærdsordning for mælk.

Flere års trend med at stadigt færre malkekøer kommer på græs ser ud til at være brudt.

I 2019 kom 43.000 konventionelle malkekøer på græs, viser en optælling foretaget af Arlas memberservice. Men med muligheden for at kunne levere mælk til hjerteordningens niveau 2, hvor afgræsning er et krav, er andelen af konventionelle køer på græs steget med 10 pct. svarende til ca. 4.100 stk, viser tal fra Arla. Til sammenligning kommer godt 52.000 økologiske køer på græs.

Mælken fra de konventionelle besætninger med to hjerter vil Arla sælge under sit mærke Arla24. Allerede fra årsskiftet kom der to hjerter på den økologiske drikkemælk.

Leverandører til hjerteordningen får et tillæg på 0,25 eurocent/kg for et-hjertet mælk og én eurocent oveni per kilo for mælk med to hjerter.

Formand for Arlas danske landeråd, Steen Nørgaard Madsen, har tidligere udtalt til LandbrugsAvisen, at Arla har efterspurgt et par hundrede millioner kilo mælk til hjerte 2 og lidt mere til hjerte 1. Alt sammen beregnet til produktion af drikkemælk.

Af øvrige krav til hjertemælks-leverandørerne kan nævnes forbud mod aflivning af kalve, forbud mod brug af bindestalde og fuldspaltestalde, samt krav om mere samvær mellem ko og kalv.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle